Aidsmythe over 'Patiënt Nul' na bijna veertig jaar ontkracht

doorRedactieop 27/10/2016
Gaetan Dugas, de veronderstelde 'Patiënt Nul'.

Het verhaal over hoe 'Patiënt Nul' en aids in 1979 in New York aankwamen en zo de epidemie in Noord-Amerika op gang brachten is ontkracht. De mythe was in al die jaren tijd bijna gemeengoed geworden.

Dat verhaal begint met één man, de jonge steward Gaetan Dugas. Die zou in het buitenland besmet zijn geraakt met het virus en zou het vervolgens zonder het te beseffen hebben doorgegeven aan enkele van zijn bedpartners. Die gaven het op hun beurt door aan hun seksuele contacten, enzovoort, tot er over het hele continent mensen met hiv en aids waren. In zijn boek 'En de muziekgroep speelde door' omschreef journalist Randy Shilt in 1987 Dugas als seksueel losbandig. Dugas zou naar verluidt elk jaar zo'n 250 bedpartners gehad hebben.

Een sappig verhaal, maar het blijkt niet te kloppen. In een studie die vandaag gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Nature', verwijzen onderzoekers van de universiteiten van Arizona en Cambridge de mythe naar de prullenmand.

Zij onderzochten verschillende bloedstalen uit de jaren zeventig en tachtig in een poging om de 'stamboom' van de ziekte te reconstrueren. Hun bevindingen bevestigen de theorie dat het virus vanuit de Caraïben naar de Verenigde Staten kwam, en niet omgekeerd. Ze legden ook bloot dat het aidsvirus al veel langer in de VS circuleerde dan tot nog toe werd aangenomen. Het zou al rond 1970 naar Noord-Amerika zijn gekomen, ongeveer tien jaar vooraleer het officieel erkend werd in 1981.

Bovenstaande kaart toont hoe HIV 1 -subtype B zich verspreidde van Afrika over Haïti naar New York, en van daar uit over de rest van de VS. De jaartallen op de kaart geven aan wanneer het virus een bepaalde plek naar schatting bereikte.

"Het is geografisch gezien onmiskenbaar zo dat de ziekte zich verspreidde in de Caraïben voor het naar de VS kwam", zei Michael Worobey van de Universiteit van Arizona. Hij voegde eraan toe dat het onduidelijk blijft hoe het virus precies de VS bereikte. "Dat kan via iemand van eender welke nationaliteit gebeurd zijn. Zelfs via bloedtransfusies is mogelijk. In de jaren zeventig kwam heel wat bloed in de VS uit Haïti", legde hij uit.