Alicia Silverstone promoot 'mond-op-mond voeding' met de baby

doorElke De Pourcqop 29/03/2012

Je kan een baby op verschillende manieren voeden: met de borst, met de fles of (na een tijdje) met vork en lepel. Actrice Alicia Silverstone voegt er nog een manier aan toe: 'mond-op-mondvoeding'.

Hoe dat werkt? Alicia kauwt de voeding voor in haar mond en brengt die via een kus over naar de mond van haar zoontje, Bear Blu. Een beetje zoals de vogels doen, maar dat zonder het braakeffect. Interessant en erg ongewoon.

De actrice maakte 'het nieuws' zelf bekend door een video op haar voedingsblog thekindlife.com. In een mum van tijd verspreidde de video zich over Twitter en allerlei Amerikaanse sites en blogs.

Alicia geeft met plezier uitleg over haar voedingsmethode. "Ik kauw een beetje groenten en een beetje soep tot een papje en breng het dan over naar zijn mond. Het is mijn favoriete manier... en de zijne ook." Heel lief, tot je een beetje verder leest. "Hij kruipt letterlijk door de kamer om mijn mond aan te vallen als we aan het eten zijn." Net iets minder schattig... of praktisch.

De video werd enkele maanden terug gefilmd maar nu pas online geplaatst. "Toen was het nog een beetje wiebelig, maar nu grijpt hij in mijn mond om aan het eten te kunnen."

Alicia voedt Bear.


De meeste commentaren zijn afwijzend. Omdat de voedingsmethode zoveel op kussen lijkt, dat een vreemd seksuele perceptie ontstaat bijvoorbeeld. Iets wat, als je bovenstaande video hebt bekeken, redelijk logisch lijkt.

Microben en bacteriën
Dokter Jennifer Landa maakt zich op Fox News zorgen over de bacteriën die zo verspreid kunnen worden. "Het lijkt niet erg hygiënisch, het is erg gemakkelijk om virussen en bacteriën over te dragen, zoals herpes", klinkt het daar. "Deze microben dagen het immuunsysteem van het kind uit op een manier waar het misschien niet klaar voor is. Deze praktijk is zeker niet veilig, en er is ook een redelijke 'ieuw-factor' aan verbonden."

"Och, komaan", reageert Heather Lounsbury (Livenaturallivewell.com). "Bear is al blootgesteld aan alles van Alicia via de borstvoeding, dus hoeveel erger kan het zijn? Ze zal vast wel vaker haar tanden poetsen om de overdracht van bacteriën te verminderen. Het is niet gezond en onhaalbaar om een steriele omgeving te scheppen voor je kind: als het niet eens leert kleine infectie af te slaan, hoe moet het dan grotere ziektes overkomen?"
 
Therapeute Melody Brooke merkt op dat er vragen rijzen over de 'gepastheid' van een baby die eten uit zijn moeders mond vist.

Voordelen
Toch is de praktijk verre van uniek en zelfs niet zonder voordelen. "Dit is hoe je babyvoeding maakt in omgevingen zonder mixers of pureerders. Dat is gewoon niet overal aanwezig, en het is heel vaak hoe baby's leren vaste voeding te eten op plaatsen waar de babyvoeding niet voor het grijpen ligt", merkt een lezer van Jezebel.com op.

Ook zou er een gezondheidsvoordeel zijn aan het voorkauwen van voeding: er zouden extra enzymen worden overgedragen naar de baby en de voeding zou beter verteerbaar zijn. Al zou dit vooral voor vlees gelden, wat Alicia niet eet als veganiste.

En later...?
De lezers van Alicia's blog reageren veelal positief, terwijl sommigen expliciet zeggen dat ze de praktijk zullen proberen. De meeste vrouwelijke journalisten zijn minder zeker: "Je sluit je baby af van je borsten, en verplaatst zijn aandacht naar je mond? Neen dank u. Voor Alicia lijkt het wel te werken, ze lijken heel gelukkig. Maar wat een nachtmerrie als bear straks op date moet met een vrouw... of een man, en eten uit HUN mond probeert te vissen... !"

Op Twitter circuleren ondertussen druk flauwe grapjes met 'Clueless' (de doorbraakfilm van Alicia Silverstone) en 'Chewless' als commentaren.

Alicia en Bear enkele maanden geleden.