Alles over nutricosmetica en cosmetic food

doorRedactieop 15/07/2008

Nutricosmetica en cosmetic food beloven vrouwen bijna de hemel op aarde. Ze zouden ons 'mooier van binnenuit' maken en zo rimpels wegwerken. Dus moeten we nu massaal deze speciale yoghurt of soep eten om een stralende huid te krijgen? Het gevaar bij deze voedingsmiddelen zit er in dat je zomaar om het even wat mag slikken.

Het gaat hier om voedingsmiddelen die zijn aangevuld met speciale actieve bestanddelen die de huid zouden moeten verjongen en mooier maken, meldt e-gezondheid.be. Bij nutricosmetica gaat het om voedingssupplementen en cosmetic food zijn het voedingsmiddelen als yoghurt verrijkt met specifieke vitamines.

Huidverzorging
Nutricosmetica en cosmetic food concentreren zich voornamelijk om huidverzorging. Ze beloven onder meer hydratering, rimpelbestrijding, haar- en nagelverzorging, bescherming tegen de zon. Japan gaat nog een stapje verder dan Europa, je vindt er namelijk anti-botox drankjes flesjes met collageen. Hier pakt de industrie het wat braver aan met voornamelijk drinkyoghurts, maar ook met caloriearme soepen verrijkt met bepaalde actieve bestanddelen.

Opletten!
Je mag niet zomaar eender wat slikken, het is belangrijk dat je de maximaal toegestane hoeveelheden niet overschrijdt. Helaas zijn de voorschriften niet voor elk bestanddeel hetzelfde. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een tekort aan vitamine C, dus daar mag je wat meer van hebben. Maar met vitamine A, dit gaat de veroudering van de huid tegen, moet je bijvoorbeeld opletten. Een te hoge dosis van bètacaroteen (het voorproduct van vitamine A) is gevaarlijk. Zo blijkt uit een recent onderzoek dat 30 procent van de deelnemers te veel van deze stof in zijn lichaam had. Bètacaroteen zou volgens experts het risico op melanomen en een bepaalde vorm huidkanker kunnen vergroten.

Vitamine D
Vitamine D is een wondermiddel voor verschillende delen van het lichaam: het helpt tegen osteoporose, prostaatkanker, borstkanker en het zou ook je hersenen moeten beschermen. Veel mensen hebben er een tekort aan en dat komt omdat vitamine D alleen door het lichaam gevormd wordt onder invloed van de zon. Een aanvulling is dan 's winters ook vaak nodig bij stadsmensen. Hierbij zouden supplementen dus wel nuttig kunnen zijn.

Voorbereiding
Voor je naar de winkel rent voor, is het belangrijk dat je door je huisarts laat bepalen aan welke voedingsstoffen je tekort komt. Zodat je van niets te weinig, maar zeker ook niet te veel binnen krijgt.

Toekomst?
Zijn deze nutricosmetica en cosmetic food een lang leven beschoren? Het probleem ermee is dat ze niet gericht genoeg werken, ze werken dus niet zo goed als specifieke vitaminesupplementen. Het is nog altijd het beste al de nodige stoffen uit verse groenten en fruit te halen. De sleutel tot jouw beautygeheim is dus een gevarieerd menu met veel verse en gezonde voeding. (ep)

Essensis van Danone is een voorbeeld van cosmetic food.