"Alles veroorzaakt kanker": hoe tieners gebruik van zonnebank goedpraten

doorLien Buyckop 21/06/2012

Hoewel tienermeisjes goed geïnformeerd worden over de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan de zonnebank, trekken ze zich daar niets van aan. "Je kan tegenwoordig van alles kanker krijgen", luidt het meest gehoorde excuus. Want ondanks het verhoogde risico op kanker, willen ze koste wat het kost een bruin kleurtje.

Uit een rondvraag van het Amerikaanse Memorial Sloan-Kettering Cancer Center bleek dat ze daardoor onverschillig worden voor de gezondheidsrisico's die met zonnebanken verbonden zijn.

"Alles veroorzaakt kanker"
Van de 600 ondervraagde universiteitsstudenten ging meer dan 59 procent akkoord met de stelling dat "zonnebanken ons ziek kunnen maken, maar dat je tegenwoordig van alles kanker kan krijgen". Daarnaast vond 52 procent ook dat "onder de zonnebank gaan niet gevaarlijker is dan veel andere dingen die mensen doen."

Met deze defensieve stellingen hadden de meisjes het gevoel dat ze hun zonnebankgewoonten konden goedpraten. Als de bewoordingen echter aangepast werden, veranderden ook de meningen. Zo ging slechts 10 procent akkoord met de stelling dat "een zonnebank toch zo slecht niet kan zijn, want veel mensen die ze gebruiken blijven wel lang leven".

Ook was - gelukkig - slechts twee procent van de meisjes het eens met de stelling dat "het op hun leeftijd belangrijker is om te werken aan je bruine kleurtje dan om je zorgen te maken over huidkanker".

Rechtvaardigen
Gedragswetenschapper en onderzoeksleidster Smita Banerjee is niet verbaasd over de resultaten: "De neiging van de studentes om het afwegen van de pro's en contra's in hun voordeel te doen uitdraaien, is niet verrassend. Denken dat het gevaar overal schuilt, is een 'normale' manier om risicovol gedrag te rechtvaardigen. Maar bij zo'n redenering wordt geen rekening gehouden met het feit dat niet alle gevaren voor even veel schade zorgen."

Zij hoopt dat de resultaten van dit onderzoek kunnen helpen om jongeren beter te waarschuwen voor de gevaren. "In plaats van te vertellen dat alles slecht is voor je gezondheid, kunnen dokters jongeren leren wat hun prioriteiten moeten zijn", suggereert dr. Banerjee.