Altijd zin in een dessert? Steek het op je hormonen

doorEllen Provoostop 06/07/2012

Een stof, die ook wel het hongerhormoon genoemd wordt omdat het de appetijt controleert, doet ons zin krijgen in zoete caloriebommen wanneer we zelfs een volle maag hebben, ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Carleton.

De onderzoekers bestudeerden ratten in het laboratorium, de knaagdieren werden genetisch gemanipuleerd zodat ze geen ghrelinereceptoren in hun brein hadden. Daaruit bleek dat dieren minder snoep aten na een zware maaltijd dan degenen die wel over deze recepteren beschikten.

Beloning
Deze ontdekking kan verklaren waarom sommige mensen na een zware maaltijd nog steeds een plaatsje vrij hebben voor een calorierijk zoet dessert. Onderzoekers beweren namelijk dat het overactieve hormoon ghreline leidt tot een overmatige consumptie van voeding die voor een beloning in de hersenen zorgen.

Overgewicht aanpakken
Onderzoekster Veronique St-Onge: "De receptoren van de stof ghreline in het brein kunnen een belangrijke rol spelen in de bestrijding van obesitas. Deze resultaten ondersteunen het idee dat dit maakt dat we niet eten omdat we honger hebben, maar omdat het ons een goed gevoel geeft. Hierdoor eten we langer. Door beter te begrijpen hoe ghreline werkt, kunnen we in de toekomst overgewicht beter voorkomen."