Ann Reymen na preventieve borstamputatie: "Maak borstreconstructies terugbetaalbaar"

doorSGop 28/10/2015
Ann Reymen.

Radio- en tv-presentatrice Ann Reymen koos voor een preventieve borstamputatie en -reconstructie, omdat ze een genetisch bepaald verhoogd risico op borstkanker heeft. In een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block in Knack Weekend pleit ze er nu voor om borstreconstructies terugbetaalbaar te maken. "Een nieuw paar borsten is geen nieuw paar schoenen."

Ann Reymen schrijft dat ze van D-cup naar een B-cup ging na een preventieve borstamputatie en -reconstructie met eigen weefsel. Gemiddeld zouden vrouwen daarvoor 4.000 euro ophoesten. "Uit eigen zak als ze geen hospitalisatieverzekering hebben. En dan soms nog niet. Waar wordt de lijn getrokken? Wie wel, en wie niet?", vraagt ze zich af. "4.000 euro, dat blijft veel geld, Maggie. Zoveel geld dat veel vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker een preventieve ingreep op de lange baan schuiven, of na een amputatie verder moeten leven met een leegte, letterlijk en figuurlijk."

Nochtans is 4.000 euro een lagere som dan "een jaar kankerbehandeling, half jaarlijkse controle, mammografie├źn en echografie├źn", argumenteert Reymen. "En dan zijn er nog de kosten die er bijkomen omdat vrouwen vaak pas na een jaar weer kunnen gaan werken omdat hun energie er met de laatste chemokuur uitgekotst werd."

Nochtans worden reconstructies met siliconen wel volledig terugbetaald. "Maar een vrouw zou zo'n levensbepalende keuze niet moeten maken op basis van haar budget. Een nieuw paar borsten is geen nieuw paar schoenen." Reymen benadrukt dat De Block de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat alle vrouwen toegang hebben tot de beste zorg. "Mijn rekening moet u niet maken. Die van hen wel."