Anorexiamodel (39 kg) sportte 7 uur per dag en overleefde 3 hartaanvallen

doorKristien Gijbels Moratoop 11/05/2013
(illustratie)

Er is al heel wat inkt gevloeid over de bizarre leefgewoonten van supermodellen. Nu klapt ook Sophie Nolan, een 25-jarig Nieuw-Zeelands model, uit de biecht. Nolan vertelt hoe ze elke dag maar liefst zeven uur sportte en amper at, en dat met slechts één doel voor ogen: om perfect te zijn.

Nolan vocht negen jaar lang tegen de dodelijke eetstoornis anorexia, en doet haar verhaal nu aan de nieuwswebsite Stuff New Zealand. Het model, dat 1m75 meet, woog op een gegeven moment amper 39 kilo.

Verkeersongeval
Sophie was veertien jaar toen ze op haar eten begon te letten. De Nieuw-Zeelandse leed aan een posttraumatische stresstoornis, een aandoening die ze ontwikkelde nadat haar vader betrokken raakte in een zwaar verkeersongeval en omdat ze als kind gepest werd op school. "Het was mijn enige manier om iets te verwerken en om de controle te hebben over iets", legt Sophie uit. "Ik wilde gewoon perfect zijn."

Haar leven stond al snel in het teken van haar gewicht. Nolan ging op haar 'hoogtepunt' maar liefst zeven uur per dag sporten. "Het eerste waar ik aan dacht van zodra ik wakker was, was eten, en hoe ik die dag zou eten en sporten. Wanneer je een eetstoornis hebt, dan besef je niet dat je een probleem hebt."

Sophie was met 39 kilo op de weegschaal de pedalen helemaal kwijt. Haar vrienden en familie waren doodongerust, maar het model wilde niet luisteren: "Ik hoorde wat ze zeiden en mijn hart wist goed genoeg waarover ze het hadden, maar mijn brein probeerde mij iets helemaal anders aan te praten."

Spoedopname
Het was pas nadat ze voor de eerste keer in elkaar stuikte, dat Sophie besefte dat ze met een ernstig probleem kampte. Toch besloot ze om geen stappen te ondernemen. "Nadat ze mij naar de spoed hadden gebracht, vertelden de dokters dat mijn hart het niet meer aankon en dat ik ging sterven."

Hoewel ze vanaf haar zeventiende hulp kreeg, geeft ze toe dat ze er op haar 23ste "pas echt aan is beginnen werken". "Vriendschappen en relaties zijn op de klippen gelopen... Ik heb drie hartaanvallen overleefd. Het is het echt niet waard om er voor te sterven."

Volgens haar profiel op Model Mayhem, weegt Sophie momenteel 56 kilo.