Baby's van laagopgeleide ouders zijn lastiger

doorRedactieop 07/12/2009

Kinderen van ouders met een lage opleiding en een laag inkomen hebben een moeilijker temperament dan baby's van hoogopgeleide vaders en moeders. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Zes maanden
Het verschil zou al na zes maanden te zien zijn. De kinderen huilen bijvoorbeeld hard bij het in bad gaan, aankleden en het verwisselen van luiers. Ook vallen ze moeilijker in slaap, zijn ze sneller afgeleid en reageren ze heftiger op veranderingen, ontdekte de Nederlandse kinderpsycholoog Pauline Jansen. "Hoewel alle baby's daar wel eens last van hebben, hebben kinderen met een moeilijker temperament deze problemen in veel ergere mate", zegt Jansen. Ze pleit voor het vroegtijdig opsporen van deze gedragsproblemen zodat die ook snel kunnen worden aangepakt. Een moeilijker temperament is namelijk een voorspeller van latere gedragsproblemen.

Verschillende oorzaken
De kinderpsycholoog stelt dat verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het feit dat baby's uit gezinnen met een lagere sociaal-economische positie een moeilijker temperament hebben. "Ouders of verzorgers hebben vaker last van stress en de moeder heeft vaker psychische problemen. Daarnaast zijn het vaker gezinnen met een alleenstaande moeder."

Zwangerschap
Jansen onderzocht ook de invloed van sociale ongelijkheid op de zwangerschap. Daaruit blijkt dat vrouwen met een lagere opleiding een groter risico lopen op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht van hun kind. Dat komt omdat deze zwangere vrouwen vaker roken en meer last hebben van stress. (belga/ep)