Belangrijker dan je denkt: dat gesprek met je kind over internet

doorEllen Provoostop 17/05/2016

Apps om het online gedrag van je kroost in de gaten te houden, vertroebelen alleen maar de relatie met je kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven bij 24 Vlaamse ouders en 36 kinderen tussen 3 en 9 jaar oud.  Maar hoe kan je als ouder er dan wel voor zorgen dat je kind niet te veel of naar de foute websites surft?

Als je je kind regels oplegt over zijn of haar surfgedrag, heeft dat negatieve gevolgen voor de relatie tussen ouder en kind en zal dat kind ook niets leren. "Het grote nadeel is dat je het kind de kans ontneemt om online ervaringen op te doen", zegt onderzoeker Bieke Zaman. Voor heel wat tieners speelt een groot deel van hun sociale leven zich online af. "Jongeren verbieden om online contacten te onderhouden of die inperken is geen goed idee", stellen de onderzoekers. "Het kind zal stiekem toch online gaan en de relatie met de ouders raakt vertroebeld."

In plaats van apps die het surfgedrag van je kind aan banden te leggen, is het dus veel beter om al op erg jonge leeftijd de dialoog te starten. We leren kinderen hoe ze zich op school of op restaurant moeten gedragen en we leggen hen ook regels op over hoe vaak ze naar televisie mogen kijken. Maar heel wat ouders praten zelden over de digitale gewoontes van hun kroost, terwijl ze hier een overgroot deel van hun tijd op spenderen.

Dus net zoals je aan je kinderen uitlegt dat het eerst links en rechts moeten kijken voor ze de straat oversteken, is het belangrijk dat je praat over hun surfgedrag en de regels. Zorg ook dat je zelf weet waar ze mee bezig zijn. Dat betekent dat je ook eens kijkt hoe het er op Snapchat en Instagram aan toe gaat en dat je weet wat Angry Birds is.

Bepaal ook samen hoelang ze elke dag online mogen en welke sites verboden terrein zijn. Leg vooral uit waarom die regels nodig zijn. Zorg ervoor dat je kind niet met de smartphone gaat slapen, maar leg alle mobiele toestellen in de woonkamer.

Als jullie praten over online gedrag, houd dan zeker rekening met drie onderstaande problemen:

- Ongepast gedrag: de online wereld kan erg anoniem aanvoelen. Kinderen vergeten soms dat ze verantwoordelijk zijn voor wat ze schrijven of posten. Leg dus zeker de gevolgen van een kwetsende comment uit.

-  Maak duidelijk dat er ook slechteriken online zijn. Denk maar aan pestkoppen, hackers en oplichters.

- Je kind kan op ongepast materiaal stuiten, denk aan pornografische beelden, geweld of racistische uitspraken. Zorg ervoor dat je kind weet dat ze in dat geval altijd met jou moeten praten. Moedig hen aan om gedrag te vertonen waar je trots op kan zijn.