Bevalling is voor een mama op drie traumatische ervaring

doorEllen Provoostop 10/08/2012

Een op de drie vrouwen die net bevallen is, kampt met symptomen van posttraumatische stress. Dit is een aandoening die normaal met oorlog en terroristische aanvallen in verband wordt gebracht.

Posttraumatische stress wordt omschreven als het resultaat van het ervaren of getuige zijn van een gebeurtenis waarbij iemand bijna dood was of risico liep op ernstige verwondingen. 89 vrouwen getuigden voor het onderzoek over hun bevalling, 80 procent van hen bracht een kind op de wereld zonder pijnstillers. 3,4 procent kampte achteraf met posttraumatische stress, 7,8 procent vertoonde de meeste symptomen van deze aandoening en 25,9 procent had significante symptomen gedurende minstens een maand.

Controversieel resultaat
Tekenen van posttraumatische stress zijn flashbacks, niet willen praten over de gebeurtenissen en lichamelijke reacties als hartkloppingen en geen andere kinderen meer willen krijgen. Wetenschappers in Israël zeggen dat dit onderzoek controversieel is, maar dat het bewijs duidelijk is. De bevalling kan angst, hulpeloosheid en afschuw veroorzaken.  

De voornaamste reden van de traumatische ervaring was pijn, maar ook ernstige of zelfs fatale complicaties voor de moeder of het kind. Professor Rael Strous zei dat het ongemak van lang naakt te zijn een verrassend sterk effect had, vier op de vijf vrouwen voelde zich hier niet goed door.