Bevalling van angstige mama duurt anderhalf uur langer

doorLien Buyckop 27/06/2012

Vrouwen die zenuwachtig zijn voor hun bevalling, brengen vaak veel meer tijd door in de verloskamer. Volgens wetenschappers duurt de geboorte bij angstige mama's zo'n 8 uur, terwijl een gemiddelde bevalling 6,5 uur duurt. Een verschil van anderhalf uur dus.

En die angst om te bevallen, die ook bekend staat als tokofobie, is helemaal geen uitzondering. Er wordt gedacht dat ongeveer een vijfde van alle vrouwen eraan lijdt.

Dat was ook wat wetenschappers van de Universiteit van Oslo vaststelden, na een onderzoek bij 2.206 vrouwen die 32 weken zwanger waren. Zij werden onderworpen aan een psychologische test om hun angst bloot te leggen. Ongeveer 7,5 procent van de vrouwen, die allemaal voor de eerste keer mama werden, hadden te maken met tokofobie.

Keizersnede
Het team stelde ook vast dat die angst het veel moeilijker maakt om te bevallen. Angstige vrouwen produceren namelijk veel adrenaline, waardoor de spieren in de baarmoeder minder goed persen en het moeilijker is om de baby naar buiten de duwen.

Deze vrouwen hebben dan ook vaker nood aan een epidurale verdoving of een keizersnede. "In het algemeen verhoogt een langere bevalling het risico op een spoedkeizersnede", bevestigt onderzoeksleidster Samantha Salvesen Adams.

"Toch slagen ook veel angstige vrouwen erin om natuurlijk te bevallen, dus al van in het begin kiezen voor een keizersnede, is niet nodig", vindt zij.

Hulp
Een gevolg daarvan is wel dat hun bevalling veel langer kan aanslepen, gemiddeld zo'n uur en 32 minuten extra. "Dit onderzoek toont aan dat angstige vrouwen meer hulp nodig hebben bij het bevallen", zegt expert John Torpe.

Het probleem is dat zij vaak minder goed communiceren met de verloskundige over hun problemen, waardoor die hulp te laat komt. "Verloskundigen en vroedvrouwen moeten dan ook goed letten op de signalen, zodat ze hulp en steun kunnen bieden", vindt hij.