"Bierbuik wordt niet veroorzaakt door te veel bier"

doorLien Buyckop 05/04/2012

Het woord 'bierbuik' doet ons logischerwijze veronderstellen dat zo'n dikke buik veroorzaakt wordt door een overmatige bierconsumptie. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat bier daar niet de voornaamste oorzaak van is, al draagt het wel bij tot overgewicht in het algemeen.

De resultaten komen uit een onderzoek van Duitse en Zweedse onderzoekers. Gedurende vier jaar analyseerden zij het gewicht en de heup- en middelomtrek van 20.000 proefpersonen.

Bierbuik
Daarnaast werden de deelnemers gevraagd om bij te houden wat ze dagelijks aten en dronken, en specifiek hoeveel bier ze dronken.

Die bierconsumptie werd in verschillende categorie├źn geplaatst: van 'zeer licht' naar 'zwaar'.┬á Voor vrouwen werd 'gemiddeld' gezien als 250 ml per dag, voor mannen ging het van 500 tot 1000 ml.

Een bierbuik werd gedefinieerd als een onderbuik die uitpuilt rond het middel, en proportioneel groot is in vergelijking met heupomtrek en lichaamsgrootte.

Overgewicht
Het besluit van de wetenschappers was duidelijk: hun studie ontkracht de algemene overtuiging die stelt dat bier een specifiek effect heeft op de onderbuik.

"Bierconsumptie zorgt wel voor een verhoging van de middelomtrek, maar dat is veeleer gelinkt aan algemeen overgewicht", schreven ze in het European Journal of Clinical Nutrition.