Bietensap verhoogt uithoudingsvermogen

doorRedactieop 23/05/2010

Het drinken van het sap van rode bieten verhoogt het uithoudingsvermogen doordat het de spieren efficiënter doet omgaan met hun 'brandstof'.

Langer fietsen
Vorig jaar zetten vorsers van de universiteit van Exeter jonge mannen tussen de 19 en 38 jaar op hometrainers. Daaruit bleek dat wie een week lang dagelijks een halve liter sap van rode bieten dronk, meer uithoudingsvermogen had. Hij kon maar liefst 16 procent langer fietsen dan anderen alvorens uitputtingsverschijnselen te vertonen.

Spieren efficiënter
Nu hebben diezelfde onderzoekers vastgesteld hoe dat komt. Uit hun verdere onderzoek blijkt namelijk dat bietensap de hoeveelheid nitraten in het bloed van de proefpersonen verdubbelt en tegelijkertijd de inspanning vermindert waarmee de spieren hun belangrijkste energiebron gebruiken. De nitraten die in het sap zitten, hebben een invloed op de bloeddoorstroming, op het hormonenpeil en op de celsignalisering in het lichaam. Met andere woorden: bietensap zorgt dat de spieren efficiënter gaan functioneren en hun zuurstofinname verlagen.

Volgens onderzoeksleider professor Andy Jones "stellen we al enige tijd vast dat sporters steeds meer belang gaan hechten aan het drinken van bietensap en ik verwacht dat ons onderzoek die trend zal versterken". (belga/ep)