BIJ-zonder gezond!

doorRedactieop 07/08/2012

Al van in de Griekse oudheid kent men de geneeskrachtige eigenschappen van bijenproducten. We zetten al het goede van bijen op een rijtje!

De honing
Deze zoete substantie is het product dat bijen aanmaken door zich te voeden met nectar van bloemen. Het mengsel wordt opgeslagen in honingraten, zodat het overtollige vocht kan verdampen. Smaak, geur en kleur van honing variëren al naargelang de soort bloemen waar de nectar uit gewonnen is. Er bestaan evenveel variëteiten honing als bijensoorten en bloemen... Honing bestaat voor 75 tot 80 procent uit de enkelvoudige suikers glucose en fructose. De rest bevat minerale zouten, micro-elementen, vitaminen, een stof met antibiotische werking en verteringsenzymen.

Goed voor:
- Als zoetmiddel! In de Romeinse tijd haalde men ook al mineralen uit de honing, en sportievelingen gebruiken het al lang om een plotse energieopstoot te krijgen.
- Honing is wel calorierijk - 300 kcal per 100 g - maar nog altijd minder calorierijk dan suiker (400 kcal per 100 g), die niet dezelfde gezondheidsvoordelen biedt.
- Honing werkt stimulerend voor het hart.
- Vochtafdrijvend.
- Goed voor de spijsvertering.
- Kalmerend.
- Ontsmettend.

Koninginnebrij
Koninginnebrij is de beroemde substantie die de werkbijen tussen hun zesde en tiende levensdag produceren als voedsel voor de larven, in het bijzonder voor degene die bestemd zijn om koningin te worden. De koningin van de bijenkorf voedt zich gedurende haar hele leven met die melkachtige stof. Het is ongetwijfeld dankzij die voeding dat de koningin veel groter en sterker is dan haar werkbijen, en ook tot zes jaar oud kan worden, terwijl een 'gewone' bij slechts een leven van 45 dagen beschoren is!

Koninginnebrij bevat essentiële oliën die ons lichaam zelf niet kan aanmaken: mineralen, oligo-elementen, een grote hoeveelheid vitamine B en glucose. Als grote bron van eiwitten is het ook een perfect voedingsmiddel voor vegetariërs.

Goed voor:
- Dankzij de perfecte samenstelling is koninginnebrij een ideale nutriënt voor mensen. Wanneer je koninginnebrij op de tong laat smelten, wordt het onmiddellijk in de bloedbaan opgenomen, zonder dat het via de spijsverteringsorganen passeert.
- Een kuur met koninginnebrij is een ideale oppepper voor mensen die zich vermoeid voelen of moeten aansterken na een zware ziekte.
- Goed tegen hart- en vaatziekten.
- Volgens sommige bronnen zou koninginnebrij ook helpen bij impotentie en frigiditeit.

Propolis
Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen en sap van planten en bomen (meestal hars), en andere plantaardige bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten. De kleur van propolis kan variëren, maar is meestal donkerbruin. Propolis bevat meer dan 400 bestanddelen, waaronder flavonoïden, bijna alle microelementen, mineralen zoals magnesium, zink, ijzer, aluminium en goud!

Goed voor:
- Propolis is een natuurlijk en krachtig antibioticum.
- Antiviraal en ontstekingsremmend.
- Bacterie- en schimmeldodend.
- Tegen alle soorten ontstekingen van maag- en spijsverteringsorganen.
- Tegen een slechte adem.
- Propolis helpt bij zonnebrand, kleine snijwonden en huidirritaties.
- Preventief kan een kuur voor de winter je immuniteit versterken en je wapenen tegen winterkwaaltjes.

Bijenpollen
Bijen verzamelen stuifmeel (pollen) als voedsel en brengen die naar hun koningin. Er is geen voedsel dat een grotere verscheidenheid aan fundamentele bestanddelen bevat, zoals vitaminen, enzymen, proteïnen, plantaardige vetzuren en aminozuren. Die stoffen hebben bovendien een onderling versterkende werking. De voedingsstoffen in de pollen zijn licht verteerbaar en worden makkelijk door ons lichaam opgenomen. Bijenpollen bevatten 96 voedingsstoffen die we nodig hebben voor een goede gezondheid, waaronder zestien vitaminen en alle noodzakelijke mineralen.

Goed voor:
- Heeft een gunstige werking op het algemeen metabolisme en past zich aan, d.w.z. dat bijenpollen zowel gebruikt worden in de behandeling van problemen van ondergewicht als obesitas. - Versterkt het centraal zenuwstelsel.
- Verhoogt de vitaliteit.
- Stimuleert organen en klieren.
- Helpt bij depressies.
- Verhoogt celvernieuwing.
- Verhoogt de weerstand.

Allergisch voor pollen? De allergische symptomen ontstaan bijna altijd na inademing van het stuifmeel, niet na orale inname.

Help de bij!
De jongste jaren is er in heel Europa een opmerkelijke bijensterfte. De oorzaak daarvan is nog niet echt bekend, maar de mogelijke gevolgen baren de Europese Commissie ernstige zorgen. Want als bijen niet langer land- en tuinbouwgewassen bestuiven, komt de voedselbevoorrading voor de wereldbevolking in de problemen.

Eén op de vier bijen overleefde de afgelopen winter niet. Dat heeft dramatische gevolgen voor de imkers én voor land- en tuinbouwers. De bijensterfte is niet nieuw en de imkers hebben het al een paar jaar ergmoeilijk om hun aantal bijenkorven op peil te houden. De echte oorzaak is nog altijd niet bekend: verschraling van het bewegingsgebied, milieuvervuiling, pesticiden... Ze verklaren de grote bijensterfte slechts gedeeltelijk. De varroamijt vormt eveneens een bedreiging voor de bijen. Die uitwendige parasiet plant zich voort op de eitjes van de bijen en verzwakt hen. Maar de meeste imkers slagen erin hun bijenkorven te behandelen tegen die parasiet. De Europese Commissie heeft daarom geïnvesteerd in een internationaal onderzoek om het probleem van de bijensterfte aan te pakken.

Zo creëer je een bijenvriendelijke tuin
Ondertussen proberen natuurorganisaties de bevolking te motiveren om de bijenpopulatie te steunen. In sommige gemeenten komen lokale acties op gang, zoals de aanleg van bijenperkjes, bijenhotels... Maar ook jij kan je steentje bijdragen! Als je een tuin hebt, kan je de bijen helpen door de omgeving te verrijkenmet planten, struiken en bomen waar bijen iets aan hebben.

- Bijen zijn gek op bloeiende kruiden. Vul je bloembakken dus met lavendel, salie en tijm.
- Zaai wilde bloemen in je tuinborder of langs de straatberm.
- Gebruik geen pesticiden.
- Probeer tijdens het hele bijenseizoen - van de lente tot de herfst - bloeiende planten in je tuin te hebben. Zaai of plant dus zowel lente-, zomer- als herfstbloeiers.
- Leg een tuinvijvertje aan! In en rond de tuinvijver kan je planten zetten die de bijen aantrekken. De wateraardbei is een echte 'draagplant' voor bijen. Aan de rand van de vijver kan je dan weer dotterbloemen, adderwortel, watermunt of koninginnenkruid zetten.
- Bijvriendelijke bloemen: grote klaproos, krokus, korenbloem, zonnebloem, goudsbloem, boekweit, aster, wilde marjolein, grote kattenstaart, bloeiende kruiden...
- Bijvriendelijke struiken en bomen: klimop, hortensia, wilde wingerd, helleborus, salix, lavendel, fruitboom, vlinderstruik, meidoorn, hulst, lijsterbes, wilde liguster, wilg, linde, tamme kastanjeboom, esdoorn...

Bouw een bijenhotel
Wat heb je nodig?
- een blok of stammetje van onbehandeld hout
- een boormachine
- fijne boortjes (3-5 mm)

Aan de slag!
- Boor gaatjes in het blok hout, zo diep als de boortjes toelaten, meestal zo'n 5 cm. Maar er mogen gerust wat diepere gangetjes bij zijn.
- Let er wel op dat je niet dwars door het blok boort. De achterkant moet gesloten blijven.
- Klem het stammetje ergens goed vast of hang het op.
- Verzamel holle stengels van een brandnetel of een vlier, en maak daar een bundeltje van. Bevestig dat met een touwtje aan je houtblok, en klaar is je bijenhotel!
- Hang je bijenhotel minstens een halve meter boven de grond, recht naar het zuiden gericht en in volle zon.

Door Caroline Stevens
Goed Gevoel, juli 2012