Bijna één kind op zeven ademt vervuilde lucht in: dit doe je er zelf aan

doorSophie Vereyckenop 31/10/2016

Wereldwijd ademt één kind op zeven vervuilde lucht in. Uit een eerder internationaal rapport bleek ook al dat de lucht in België de 1 op na vuilste is van Europa. Maar wat houdt dat nu precies in? Eeuwig binnenblijven en een oerwoud aan planten aanschaffen? Of kan je er ook zelf iets aan doen om de blootstelling tot een minimum te beperken?

De Belgische luchtkwaliteit laat duidelijk sterk te wensen over. Ons land telt immers maar liefst 12.000 overlijdens als gevolg van fijn stof. Harde cijfers, maar betekent dat nu echt dat we ons maar beter een kluizenaarsleven aanmeten?

Vervuilde binnenstad
Gelukkig niet. De luchtkwaliteit verschilt namelijk erg tussen de drukbezochte binnenstad en de minder drukke gebieden buiten de stad.

Over het algemeen vermijd je best de vervuilde stadskern, en trek je met je loopschoenen liever richting de groene gebieden buiten de stad. Ook de afstand van de autosnelweg speelt mee. Hoe verder van de autobaan, hoe properder de lucht. Op geoloket kan je bekijken hoe het met de lucht in jouw regio gesteld is.

Dan maar beter binnen?
Binnenlucht is echter niet veel beter. Binnenshuis wordt de lucht namelijk vervuild door chemische stoffen uit bouwmaterialen, verf, meubels, tapijten en schoonmaakmiddelen. Ook niet meteen een gezonde omgeving.

Ventileren is dus zeker geen overbodige luxe. Verlucht je huis twee keer per dag - ja, ook in de winter - en kies zoveel mogelijk voor groene materialen en producten met een ecolabel.
3 tips voor een gezonde binnenlucht:
1. Ventileer 24u op 24u.
2. Rook niet binnen.
3. Verlucht extra in een nieuwe woning of na een verbouwing of groot onderhoud.

Tips om je kinderen te beschermen:

1. ga wandelen in een bosrijke omgeving, zo ver mogelijk van een snelweg of vervuild gebied
2. zoek een speeltuin in een zo 'groen' mogelijke zone, check die op Geoloket.
3. erlucht je huis met de ramen aan de achterzijde van het huis, niet die aan de baan
4. leef zelf zo groen mogelijk: kies voor verf op water- of acrylaatbasis in plaats van op solventbasis (zeker in de kinderkamers), koop speelgoed en bedtextiel dat geen schadelijke stoffen bevat, harde vloerbedekking, die je met milde schoonmaakproducten kan poetsen is de gezondere optie tegenover tapijten, waar je vaak aggressievere middelen voor nodig hebt. En kies schoonmaakmiddelen met een ecolabel. Zeker schuurmiddelen, sterke ontkalkers of ontstoppers kunnen heel schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid zijn. Gebruik ook liever geen luchtverfrissers in sprayvorm. Of maak er zelf één met een plantenspuit die je vult met zuiver water en wat etherische olie van citroen, tea tree of eucalyptus, die werken ook antiseptisch.  
5. neem niet voor alles de auto en rij zuinig, alles boven de 100km per uur vervuilt meer