Binnenkort zwanger worden? Stop dan nu al met drinken

doorValérie Wautersop 11/02/2015

Dat alcohol drinken niet aangeraden wordt tijdens je zwangerschap is geen nieuws. Een nieuwe richtlijn van de Britse raad van gynaecologen raadt nu echter aan om zelfs al te stoppen met alcohol wanneer je probeert zwanger te raken.

Vrouwen die proberen zwanger te raken en zij die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap zitten wordt aangeraden om geen alcohol te drinken. Omdat er geen enkel bewijs is welke hoeveelheid schadelijk is voor de foetus, raadt de Britse raad van gynaecologen aan om alcohol sowieso te vermijden tijdens die eerste drie kritieke maanden. Daarna zouden kleine hoeveelheden geen aanzienlijke schade meer aanrichten, al wordt er wel met aandrang aangeraden om niet meer dan 2 consumpties te drinken, en dat maximaal tweemaal per week.

Verhoogd risico op miskraam
Uit onderzoek blijkt dat drinken rond de periode van de bevruchting kan leiden tot een miskraam. Bovendien kan drinken een nadelige invloed hebben op je ongeboren kind, omdat een deel van de alcohol via de placenta in de bloedstroom van de baby terecht kan komen. Hierdoor kan de ontwikkeling van de foetus in het gedrang komen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot premature geboorten of zelfs geboortedefecten.

"Vrouwen die zwanger willen worden stoppen het best volledig met drinken", aldus Philippa Marsden, voorzitster van het patiënteninformatiecentrum van Britse raad voor gynaecologen. "Als één van beide partners een stevige drinker is, kan dat al zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen. Wij raden ook aan om alcohol volledig te vermijden tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Tijdens de twee daaropvolgende trimesters hou je je het best aan de aanbevolen hoeveelheden als je dan toch besluit een glaasje te drinken. Hetzelfde geldt voor vrouwen die borstvoeding geven."

Geen schuldgevoel nodig
Hoewel het sterk wordt afgeraden om te drinken tijdens de eerste maanden van je zwangerschap, is het ook geen doodzonde. "Ik kom vaak vrouwen tegen die overwegen om hun zwangerschap te beëindigen omdat ze tijdens een avondje uit stevig in de drank waren gevlogen, terwijl ze nog niet wisten dat ze zwanger waren", vertelt Ann Furedi, hoofd van de Britse zwangerschapsadviesraad. "Natuurlijk is het goed om alcohol te vermijden als je plant om zwanger te worden, maar vele zwangerschappen zijn nu eenmaal niet gepland. De nieuwe richtlijn zegt natuurlijk dat je beter niet drinkt, maar als je minder gestresseerd raakt van een glas of twee alcohol per week, dan moet je je daar zeker niet schuldig over voelen."