Blootgelegd: het verschil tussen liefde en lust

doorLynn Formesynop 21/06/2012

Voor het eerst hebben wetenschappers het verschil tussen lust en liefde in onze hersenen geregistreerd. Terwijl lust het deel in het brein triggert dat reageert op genot, prikkelt liefde de regio die betekenis geeft aan dat genieten.

Wetenschappers van de Concordia universiteit in Montreal hebben gegevens van 20 onderzoeken onder de loep genomen en zijn tot de vaststelling gekomen dat het striatum en de insula, twee gebieden aan de zijkant van het brein, een fundamentele rol spelen in het verschil tussen liefde en lust.

Map of love
Om liefde in kaart te brengen lieten ze vrijwilligers kijken naar erotische beelden en foto's van hun geliefden terwijl ze de hersenactiviteit registreerden. Het striatum blijkt centraal te staan in beide emoties. Terwijl lust het deel van het striatum prikkelt dat reageert op genot (zowel seksueel als bijvoorbeeld culinair), zorgt liefde ervoor dat we waarde toekennen aan de dingen die ons genot bezorgen, wat binnen de hersenen gesitueerd wordt in de insula. Ze verklaren liefde dan ook als een "gewoonte die ontstaat wanneer seksueel verlangen wordt beloond". Dezelfde regio in het brein wordt bovendien ook gekoppeld aan drugsverslaving.

Ontdekken
Professor Jim Pfaus stelt dat hoewel wetenschap al veel vooruitgang heeft geboekt in het begrijpen van intelligentie en hoe onze hersenen probleemoplossend werken, is het proces van liefde nog onontgonnen gebied. "Ik zie dit onderzoek als een hoeksteen voor meer onderzoek in de menselijke sociale neurowetenschappen in de hoop te ontdekken waar liefde juist zit in het brein", concludeert hij.