"Cannabis roken zet jonge vrouwen aan tot losse seks"

doorLynn Formesynop 25/06/2013

Jonge vrouwen zouden in hun studententijd veel sneller losse seksavonturen beleven als ze niet vies zijn van een jointje. Dat is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers na een studie bij 483 eerstejaarsstudentes in Rhode Island.

De jonge vrouwen kregen vragen over hun risicogedrag, persoonlijkheid en sociale achtergrond voorgeschoteld. Daarbij lag de focus ook op de visie rond seks en hun seksueel gedrag. Verder werd ingespeeld op het zelfbeeld van de dames, hun religieuze overtuiging, de relatiestatus van de ouders en het gebruik van alcohol en drugs. Gedurende acht maanden deden de studentes maandelijks een gelijkaardig interview.

Losbandigheid
Na afloop zagen de onderzoekers naar eigen zeggen een duidelijke link tussen het roken van cannabis en het ingaan op losse seks. "Onze bevindingen suggereren dat onenightstands en seksrelaties tijdens het eerste jaar hoger onderwijs beïnvloed worden door het gebruik van marihuana", verklaart Robyn Fielder van het Miriam Hospital's Centre for Behavioural and Preventive Medicine.

Uiteraard speelden ook nog andere factoren een rol in de seksuele losbandigheid. Zo was het vrouwen die voor hun sprong naar de universiteit al seks hadden veel waarschijnlijker om ook tijdens het eerste jaar in een losse context te vrijen. "Vroegere seksuele ervaringen creëren een persoonlijk model voor toekomstig gedrag", klinkt het.

Samenloop
Toch geven de onderzoekers ondanks hun stelling toe dat het onmogelijk is om te focussen op slechts één factor bij het in kaart brengen van seksueel gedrag bij jongvolwassenen. "Voorgeschiedenis, persoonlijkheid, risicogedrag, de sociale en momentane context en de familiale achtergrond zijn naast druggebruik doorslaggevende factoren", klinkt het.