Chemotherapie doet soms meer kwaad dan goed

doorEllen Provoostop 07/08/2012

Chemotherapie kan bij sommige kankers de groei van tumoren net stimuleren, dat beweren onderzoekers althans na een recente studie.

Het team van Peter Nelson van het 'Fred Hutchinson Cancer Research Centre' bestudeerde de kwaardaardige cellen van prostaat-, prostaat-, borst- en eierstokkankerpatiënten. Met experimenten in het laboratorium ontdekten ze dat medicatie schade aan het DNA veroorzaakt. Waardoor fibroblasten 30 keer meer van een bepaald proteïne dan normaal pompen, dit de ziekte helpt te weerstaan aan de behandeling. Deze bevinding suggereert dat sommige vormen van kankertherapieën meer kwaad dan goed doen. De medicatie heeft namelijk impact op gezonde verbindende weefselcellen genaamd fibroblasten.

Resistentie
Dit moedigt prostaattumoren aan te groeien en zich te verspreiden naar omliggend weefsel, ook worden ze hierdoor resistent aan chemotherapie. Professor Peter Nelson: "Kankercellen in het lichaam leven in een complexe omgeving. Waar de tumorcel zit en wat er zich in de omgeving bevindt, beïnvloedt de reactie en resistentie voor therapie."

Efficiëntere therapie
Dit effect kan soms positief zijn, bijvoorbeeld wanneer chemotherapie gezonde immuuncellen stimuleert tumoren in de buurt aan te vallen. Maar deze studie bevestigt dat gezonde cellen die de tumor omgeving deze ook kunnen helpen om resistent te worden aan de behandeling. De volgende stap is om manieren te vinden om deze mechanismen aan te pakken en zo te helpen chemotherapie efficiënter te maken.