Chloor in zwembad schaadt jonge kinderen

doorRedactieop 08/09/2009

Zwembaden met veel chloor zijn schadelijk voor jonge kinderen. Ze maken meer kans op het ontwikkelen van astma, hooikoorts of neusslijmvliesontstekingen. Vorsers van de universiteit van Louvain-La-Neuve adviseren vooral de allerjongsten uit het zwembad te houden, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws

Allergie

Vrijwel de helft van de kinderen in ons land heeft aanleg voor één of andere vorm van allergie. Naarmate die kinderen meer zwemmen in het zwembad, neemt die kans op allergie alleen maar toe. Vooral baby's, peuters en kleuters blijven beter weg uit het zwembad, concluderen de vorsers.

Hooikoorts
Professor toxicoloog Alfred Bernard deed onderzoek naar de effecten van chloor op het allergierisico bij jonge kinderen. Voor hem is het duidelijk dat het aantal astma-patiënten met 7 tot 14 procent toeneemt als leerlingen meer dan duizend uren in een zwembad plonzen. Dat aantal verdubbelde zelfs voor kinderen met neusslijmvliesontstekingen. Vanaf 100 uren verdrievoudigt de kans op hooikoorts.

Grote dosis
Boosdoener is de chloor. Het middel wordt gebruikt om zwembaden te desinfecteren, alleen worden vaak te grote hoeveelheden gebruikt. Zo kunnen giftige bijproducten ontstaan die het afweermechanisme aantasten. Kinderen zouden daar vooral gevoelig voor zijn.

Alternatieven
Al worden er door de Vlaamse overheid strikte controles gedaan op de toegelaten hoeveelheden in zwembaden, vindt de professor dat er best wat minder chloor mag gebruikt worden. "In Duitsland en Zwitserland is al gebleken dat men de hoeveelheid gemakkelijk naar beneden kan halen zonder het gevaar op infecties. Ook moeten meer uitbaters openstaan voor alternatieven. Ozon of waterstofperoxide kunnen evengoed het water ontsmetten, zonder dat er giftige bijproducten ontstaan. (lvl)