Co-ouderschap? Met deze tips is je kind niet de dupe

doorRedactieop 14/10/2014

Pijnlijk nieuws: bij twee op drie scheidingen zijn kinderen betrokken. Het maakt niet uit hoe jong of oud je kind is, ouders uit elkaar zien gaan is altijd een harde dobber. In het beste geval kan je als kind je beide ouders nog regelmatig zien, al blijkt het voor volwassenen soms moeilijk om een goed contact te behouden met hun ex-partner en durft ruzie er al eens voor te zorgen dat er problemen ontstaan. In het belang van je kind moet je echter proberen een goede relatie te behouden. Lees daarom hier op welke punten je moet letten wanneer jullie voor co-ouderschap kiezen.

Wanneer jullie ervan overtuigd zijn dat co-ouderschap de beste oplossing is, zorg je er best voor dat jullie kind zich belangrijker voelt dan het conflict dat het einde van jullie relatie betekende. Maak hen daarom zo vaak mogelijk duidelijk dat je hen, ondanks de veranderde situatie, nog altijd even graag ziet. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een gezonde situatie uit te bouwen aangezien het heel wat voordelen oplevert. Jongeren voelen zich niet alleen veiliger wanneer ze zich thuisvoelen in een warm (nieuw) nest, maar leren ook hoe ze problemen moeten oplossen wanneer hun ouders het juiste voorbeeld geven.

Daarom is de basis van co-ouderschap de focus op je kleintje en betekent het vaak dat je je eigen (negatieve) gevoelens soms aan de kant zal moeten schuiven. Natuurlijk moet je de emoties niet negeren of verbannen, maar je moet wel beseffen dat het belangrijkste het geluk, de stabiliteit en de toekomst van je kind is. Begrijp daarom dat je je kind niet in het midden van jullie conflict moet plaatsen. Laat je kleintje geen boodschappen overbrengen en houd je negatieve gevoelens ten opzichte van je ex voor jezelf. Wanneer je slechte dingen zegt over de andere ouder in het bijzijn van je kind, voelt het voor hem of haar aan als een strijd, kinderen krijgen namelijk snel het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun mama óf papa. Gun je kleintje een gezonde band met de andere en denk daarbij na over de voordelen die de relatie met zich meebrengt.

Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je proberen om de relatie met je ex te verbeteren. De basis hiervoor is een gesprek aangaan. De andere om zijn of haar mening vragen, kan het ijs doen smelten. Jullie hebben trouwens altijd een gemeenschappelijke interesse en willen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde voor jullie kind. Wel is het goed om duidelijke regels en afspraken op te stellen. Je kleintje moet weten wat wel en niet door de beugel kan en moet daarvoor eerst duidelijke richtlijnen krijgen. Zijn jullie het niet eens? Probeer dan een compromis te smeden. Door jullie argumenten aan elkaar voor te leggen en deze in overweging te nemen, kunnen jullie hopelijk tot een oplossing komen.

Volgens wetenschappers is het ook psychologisch beter om je kind nooit op te pikken bij de andere ouder, maar laat je de mama of papa het kleintje beter afzetten. Zo kunnen ze ongedwongen afscheid nemen en weten ze wanneer hun tijd samen voorbij is. Wanneer je kind terug bij jou thuis is, moet hij of zij de ruimte krijgen om zich terug aan te passen. Bestook hen daarom niet met tientallen vragen. Wel kan je thuiskomen indien nodig opleuken door een speciale routine die jullie altijd samen uitvoeren. Zijn of haar favoriete spelletje spelen of samen even naar televisie kijken: het hoeft absuloout niet veel te zijn. Laat je kind gewoon voelen dat je er bent, zonder meer.