Complimenten accepteren kan je leren: zo doe je het

doorNina Dillenop 01/03/2016

De kans zit er in dat jij vandaag complimenten in de wacht sleept, want op deze Nationale Complimentendag spannen we ons daar wat extra voor in. Nóg moeilijker dan superlatieven in het rond strooien, is het om complimenten in ontvangst te nemen. Hoe komt dat we er zo slecht in zijn, en hoe word je er beter in?

Als iemand je leuke schoenen prijst, bedenk je er niets beter op dan de winkel of zelfs de prijs te vermelden. Krijg je complimenten over een taak op het werk, dan wimpel je die al eens af met "was niet zo moeilijk hoor". Hoe komt het dat we zo moeilijk met complimenten kunnen omgaan, terwijl we ze net leuk zouden moeten vinden?

Moeilijk complimenten kunnen aanvaarden kan te maken hebben met een laag zelfbeeld, of het kan een vorm van (valse) bescheidenheid zijn, legde personal coach Ellen Vandeput vorig jaar al eens aan NINA uit. Daarnaast kan het zijn dat mensen wantrouwig zijn of het compliment wel echt is, of dat ze vrezen dat ze ook een compliment zullen moeten teruggeven. Vrouwen hebben het iets vaker lastig met het accepteren van complimentjes dan mannen. Ze zijn sneller bang om over te komen als arrogant of vol van zichzelf. Maar complimentjes accepteren kan je leren, en geen betere dag om hier aan te beginnen dan op Complimentendag

Bij het accepteren van een compliment kan je lichaamstaal je beste vriend zijn. Sociaal psychologe Amy Cuddy legt in een TED-talk uit hoe een zelfzekere houding ons cortisolniveau in het brein beïnvloedt, waardoor we ons ook effectief zelfzekerder gaan voelen. Tip: lach je tanden bloot en sta rechtop als je een complimentje in ontvangst neemt. Beide kleine aanpassingen zorgen ervoor dat we ons goed in ons vel voelen, waardoor we een compliment makkelijker accepteren.

Bij het krijgen van een compliment, voel je uit ongemak wel eens de neiging om meteen een complimentje terug te geven. Goed bedoeld, maar niet de meest efficiënte manier om jezelf te leren om met complimenten om te gaan. Zoals pyschologe Susan Quilliam zegt, doen veel vrouwen dit om de aandacht naar iemand anders te verleggen. Een gewoonte die onbewust bij jou het idee doet ontstaan dat jij in de eerste plaats al geen compliment verdiende. Bovendien komen die teruggegeven complimenten niet erg geloofwaardig over. Hou het in plaats daarvan op een welgemeende en overtuigde "dankjewel".

Kaats niet meteen een compliment terug als je er één krijg, maar hou het in plaats daarvan op een welgemeende en overtuigde "dankjewel".

Bescheidenheid is zeker geen slechte eigenschap. Het helpt je om het goede in anderen te zien, het maakt je zelfbewuster en je wordt er een betere leider van. Toch is de lijn tussen bescheidenheid en jezelf naar beneden halen erg dun. "Zelfs vrouwen met een hoog zelfbeeld wijzen complimenten af, vooral omdat ze bescheiden willen overkomen," legt sociaal psychologe Laura Brannon uit. "Maar vele mensen verwarren bescheidenheid met een lage dunk hebben van jezelf, en dat is volgens mij niet correct," vult Mike Austin aan, professor filosofie. Haal jezelf niet naar beneden door een compliment af te wijzen waar je volgens jou geen aanspraak op maakt, maar accepteer het en wees er dankbaar voor.

Als we zelfkritische gedachten krijgen nadat iemand iets liefs tegen ons heeft gezegd, komt dat meestal voort uit het idee dat mensen toch niet meenden wat ze gezegd hebben. Of erger nog, dat ze het mis hebben over jouw positieve kwaliteiten. Om het simpel te houden: dat is gewoon niet waar. Sla daarom de complimenten die je krijgt bewust goed op in je geheugen, en denk er aan terug als je een mindere dag hebt. Hoe sneller je begint te geloven dat je het waard bent, hoe makkelijker het zal worden om een compliment op elegante wijze te accepteren. En daar kan je alleen maar blij van worden.