Controversieel: elektrische schok als middel tegen vreetbuien

doorLien Buyckop 27/06/2012

Heb jij het ook moeilijk om tijdens een dieet te weerstaan aan al dat lekkers? Dan hebben wetenschappers voor jou een simpele oplossing gevonden. Met een elektrische schok in je hersenen kan je namelijk het verlangen naar eten doen verminderen. Maar een hersenoperatie om obesitas te behandelen, is dat wel verantwoord?

Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Pennsylvania is de schok alleszins zowel pijnloos, onschadelijk als effectief. Dezelfde soort behandeling wordt al gebruikt voor neurologische en psychische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson.

Vreetbuien
"We beseffen dat een hersenoperatie als behandeling tegen obesitas erg controversieel is", zegt onderzoeksleider dr. Casey Halpern. "Maar we weten ook dat vreetbuien bij heel wat patiënten met obesitas voorkomen, en dat het moeilijk is om daar iets aan te doen."

Volgens hem hebben de 'gewone' behandelingen voor obesitas te weinig aandacht van de neurologische basis van het dwangmatige overeten. Nochtans is dat vaak de oorzaak van de aandoening.

Muizen
Daarom ging hij, samen met zijn onderzoeksteam, op zoek naar een methode om ook het brein te behandelen. In experimenten met muizen merkte hij dat het verlangen naar eten verminderd kan worden door een elektrische schok in de hersenen.

"Er is een gebied in het brein, het nucleus accumbens, dat ontregeld is bij zowel knaagdieren als mensen met vreetbuien", weet dr. Halpern. "Exact in dat deel van de hersenen hebben we bij verschillende obese muizen een elektrode ingeplant."

Die werd via draadjes verbonden met een externe neurostimulator, een apparaat dat je kan vergelijken met een pacemaker. Als die aangezet werd, dan zorgt de stimulator ervoor dat de elektrode voortdurend elektrische impulsen geeft in het brein.

Nadat de muizen hersteld waren van de operatie, kregen ze elke dag op een vast tijdstip vetrijk voedsel, gedurende één uur. De consumptie van de muizen werd nauwkeurig bijgehouden door de wetenschappers. Vreetbuien werden gedefinieerd als 'een consumptie van 25 procent of meer van de gewone dagelijkse calorie-opname'.

Resultaten
Gedurende één week hadden de muizen consequent vreetbuien. Volgens de metingen aten ze in dat ene uur bijna de helft van hun dagelijkse calorie-opname.

Vervolgens zetten de onderzoekers de stimulator om de andere dag aan. Op dagen dat de hersenstimulatie in werking was, verminderde de consumptie met ongeveer 60 procent. Als de stimulator de volgende dag terug werd afgezet, keerden de vreetbuien terug.

De wetenschappers hopen nu dat ze hetzelfde kunnen bereiken bij mensen. Of de controversiële hersenoperatie ook effectief gebruikt zal worden in de strijd tegen obesitas, valt nog af te wachten.