Crisis schaadt ook je huid: stress verergert eczeem

doorLien Buyckop 30/07/2012

De economische crisis vormt niet alleen een aanval op onze bankrekening, maar ook op onze huid. Dat stellen negen op de tien dermatologen vast. Het is vooral de verhoogde stress die leidt tot een stijging van het aantal gevallen van eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen.

De onrustwekkende stijging werd duidelijk na een rondvraag bij zo'n 105 dokters en verplegers die gespecialiseerd zijn in huidaandoeningen. Volgens 41 procent van hen was er een 'merkbare' stijging van het aantal stressgerelateerde gevallen. Vijf procent had het over een 'gigantische' stijging, terwijl bijna de helft een 'lichte' stijging opmerkte.

Eczeem
De grootste slachtoffers van de crisis zijn de patiënten die lijden aan eczeem, met jeuk, roodheid, schilfering en bultjes als voornaamste symptomen.

Daarnaast zijn er ook steeds meer gevallen van acne, psoriasis (droge, rode vlekken op de huid, bedekt met zilver-witte schilfers) en vitiligo (of leukoderma, gekenmerkt door witte plekjes op de huid).

Uitgelachen
Bijna de helft van de ondervraagde specialisten meent dat de huidaandoeningen en hun oorzaken veel meer aandacht moeten krijgen. Die oproep komt er ook door eerder onderzoek, waaruit duidelijk werd dat veel huidpatiënten publiekelijk uitgelachen en zelfs uitgescholden worden.

Niet zelden hebben huidaandoeningen dan ook gevolgen op psychologisch en emotioneel vlak. Zo bleek uit een rondvraag bij 729 huidpatiënten dat de aandoening bij één op zes leidde tot zelfbeschading. Zeven van de ondervraagden bekenden zelfs nagedacht te hebben over zelfdoding.

Meer stress
"De recessie brengt een reeks problemen met zich mee, die nog meer stress en miserie geven aan de miljoenen mensen die moeten leven met een huidaandoening", verwoordt Bevis Man van de British Skin Foundation het. "Daar moet dringend iets aan gedaan worden."

Op andere vlakken zou de economische crisis echter minder problematisch zijn en zelfs leiden tot een betere gezondheid. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat we in moeilijke tijden minder drinken, roken en ongezond eten.