Daar komt ie: de meest deprimerende dag van het jaar

doorRedactieop 05/01/2011

De derde maandag van het jaar is de meest deprimerende dag van het jaar. Het is de dag waarop je de nieuwjaarsvoornemens voorgoed opgeeft, de gezelligheid van de feestdagen is weggeëbd, er weinig is om naar uit te kijken en de rekeningen van het kerstfestijn komen toe. In combinatie met grijze lucht, koude temperaturen en weinig zonlicht, krijg je de meest deprimerende dag van het jaar, zo legt evolutionair psycholoog Dan Kruger uit.

Om het van de positieve kant te bekijken: we zijn goed op weg naar de gelukkigste dag van het jaar: 17 juni.

Op basis van de inhoud van tweets van New Yorkers en Facebookposts werden ook de andere belangrijke dagen en periodes van het jaar geïdentificeerd.

April, mei, oktober: vrijwilligerswerk
In de lente en de herfst is er een piek wat betreft vrijwilligerswerk, voornamelijk begin april, begin mei en begin oktober. In de zomer is het rustiger op dat vlak, omdat de meesten op vakantie zijn.

Zomervakantie: ontrouw

Zijn het de temperaturen, de korte rokjes of de bikini's aan het zwembad? In elk geval, zijn de zomermaanden de piekperiode voor ontrouw. Omdat er (apart) op vakantie gegaan wordt (en er dus ontmoetingen zijn aan het zwembad), omdat het weer beter is of omdat de routine doorbroken wordt. Dit geldt overigens voor mannen en vrouwen.

Midden juni: werk

De beste periode om aangenomen te worden is midden juni, maar dat waarschijnlijk ligt vooral aan de toename in vakantiejobs en aan het feit dat jongeren vaker tweeten dan ouderen.

17 juni: de gelukkigste dag van het jaar

De derde vrijdag van juni is de gelukkigste dag van het jaar, vooral als je in Central Park bent. Genieten van zon, groen, (relatieve) rust en een uurtje vrij, doet het geluksgevoel duidelijk toenemen. Over het algemeen zijn we gelukkiger op zondag en feestdagen, zoals Valentijn, Thanksgiving en Nieuwjaarsdag.

Juli: een baby
De meeste baby's worden geboren in de zomer en het begin van de herfst, met een piek in juli. In februari worden het minst baby's geboren, maar dat is dan ook een extreem korte maand. Op dinsdag werden het meest baby's geboren, op zondag het minst. Dat kan verklaard worden door de 'geplande' bevallingen, zoals keizersnede en inleidingen.

December: relatiebreuk

In december, en de celebs bewezen het, heb je het meest kans dat je relatie op de klippen loopt. Vooral de weken die de aanloop naar kerst vormen, vertonen een piek, net als de week voor Valentijnsdag. Breuken vinden vooral op maandag plaats.

Kerstmis: minst kans op relatiebreuk

Op kerstdag en luie augustusdagen gaan maar weinig mensen uit elkaar, zo bleek nog. (edp)