Daarom staan de benen van Cara Delevingne vol vlekken op de catwalk

doorLien Buyckop 14/08/2013

Cara Delevingne (21) is in geen tijd een van de meest gevraagde modellen ter wereld geworden, maar naar verluidt denkt de Britse erover na om de modewereld vaarwel te zeggen. De oorzaak is haar psoriasis, een erfelijke chronische auto-immuunziekte die zorgt voor rode geïrriteerde vlekken op het hele lichaam. Vooral als Cara last heeft van stress, zoals tijdens de modeweken, flakkeren die op.

De rode vlekken werden afgelopen februari al gespot tijdens de show van Versace op de Fashion Week in Milaan. Toen werd eerst aangenomen dat het ging om blauwe plekken, tot Cara tweette: "Ga weg psoriasis, je bent niet leuk."

Kate Moss
"De rode vlekken verschijnen enkel tijdens de modeweken, maar dat is natuurlijk het slechtste moment van het jaar om vol rode vlekken te staan", aldus het model.

Op de modeweek in Parijs, afgelopen maart, moedigde niemand minder dan Kate Moss de jonge Cara aan om medisch advies te vragen. "Kate zag me voor de show van Louis Vuitton, terwijl ze bezig waren om mijn korstjes weg te schminken", aldus Cara. "Kate zei: 'Dit is vreselijk. Waarom gebeurt dit? Ik moet je helpen'. Achteraf bracht ze me naar een dokter."

Stress
Dat de psoriasis vooral tijdens de modeweken opduikt, is niet verwonderlijk. De ziekte wordt immers aangewakkerd door een onregelmatig leven, stress en een gebrekkige nachtrust. En laat rusten nu net niet de sterkste kant zijn van Cara. Het jonge model is een zelfverklaarde workaholic, die beweert dat ze niet kan ontspannen, zelfs niet als ze op vakantie is.

Naar verluidt heeft Cara omwille van de huidziekte nieuwe carrièreplannen gemaakt, die beter zijn voor haar huid. "Ik wil muziek maken, ik wil acteren en zingen. Ik wil iets doen dat mijn huid niet doet uitbarsten." Het model deed al wat ervaring op met een bijrol in 'Anna Karenina' en deed volgens de geruchten auditie voor een rol in de verfilming van het erotische 'Fifty Shades of Grey'.

Cara Delevingne op de catwalk van Versace in Milaan. Op haar benen kan je rode vlekken zien.
Voor de show van Louis Vuitton in Parijs werden de rode vlekken op Cara's benen geschminkt, maar ze blijven wel zichtbaar.

Cara is niet de enige celeb die te maken heeft met psoriasis. Eerder bekende ook Kim Kardashian al dat ze de huidziekte heeft, en wordt er gefluisterd dat ook Britney Spears er last van heeft. Wereldwijd zou 2 procent van de bevolking psoriasis hebben.

Tips
Voor deze mensen is het extreem belangrijk om hun huid goed te verzorgen. Helemaal genezen kan je nooit, maar er zijn wel een aantal tips die verlichting kunnen brengen bij psoriasispatiënten.

"Hoewel zonlicht verlichting kan brengen bij psoriasis, is het belangrijk dat patiënten hun huid beschermen tegen overmatige UV-straling. Als je er te lang aan blootgesteld wordt, kan de bestaande psoriasis verergeren én kan er een nieuwe uitbarsting ontstaan", aldus dermatoloog Stephen Stone.

Andere tips:
- Probeer verwondingen, zoals snijwondes en insectenbeten, te vermijden.
- Hoewel niet iedereen jeuk heeft, blijft het belangrijk om psoriasis te behandelen.
- Probeer niet te krabben. Als je dat wel doet, verergert de psoriasis. Om de jeuk te verlichten, kan je een koud kompres aanbrengen of medicatie vragen aan je dermatoloog.
- Vergeet niet om je huid elke dag te bevochtigen. Dat doe je door overdag een vochtinbrengende lotion aan te brengen. Daarbovenop breng je 's avonds best nog een crème of zalf aan voor je gaat slapen.

"Als je last krijgt van je gewrichten of je psoriasis is zeer omvangrijk, dan moet je een dermatoloog bezoeken. Het is immers bewezen dat psoriasis ook de rest van je gezondheid kan treffen, inclusief je hartgezondheid", besluit dr. Stone.