Daarom worden onze borsten groter

doorRedactieop 27/01/2011

Vorige week raakte bekend dat de eerste beha met L-cup werd gelanceerd, slechts twee jaar na de KK-cup. Daar bestaat een (groeiende) markt voor, en wel omdat de borsten van vrouwen steeds groter worden.

Grote borsten lijken dan wel paradijs in de ogen van veel mannen, voor de vrouwen zelf is het de hel: ze vinden moeilijk kleren die passen, laat staan beha's. Borsten die in een L-cup passen wegen naar schatting drie tot vier kilo. Dat is een enorme belasting voor de rug, en zonder goede ondersteuning gewoonweg pijnlijk voor de vrouw in kwestie.

Overstap
De behamaten nemen toe, deels omdat vrouwen jarenlang te kleine beha's dragen en op een zeker moment toch overstappen omdat het comfortabeler is, en een mooiere vorm geeft onder de kleren. In Groot-Brittannië zou 60 procent van de vrouwen die een C-cup draagt eigenlijk een D-cup moeten dragen, of groter. De gemiddelde borstgrootte zou dan ook eerder 90 F zijn, in plaats van 95C.

Overgewicht
Maar deels zijn er ook grotere maten nodig omdat de borsten zelf groter worden, en daar zijn een paar verontrustende verklaringen voor. Overgewicht bijvoorbeeld. Wie dikker wordt, slaat vet op en dat gebeurt net zo goed in de borsten als op de buik of de heupen.

Toch verklaart dat niet alles, want lang niet alle vrouwen met een uit de kluiten gewassen boezem zijn ook dik op andere plekken. Sommige hebben zelfs bijna ideale maten, behalve ter hoogte van de borsten. Bovendien bestaan de grote borsten niet enkel uit extra vet, ook het borstweefsel is gemiddeld gezien toegenomen.

De grote schuldige: oestrogenen
Volgende verklaring is dan ook het vrouwelijk hormoon dat voor de vorming van borstweefsel zorgt: oestrogeen. We worden in toenemende mate blootgesteld aan het hormoon, zowel in ons eigen lichaam als in onze omgeving, zoals bijvoorbeeld de pil, het drinkwater, plastiek en verpakkingen.

Het zorgt ervoor dat meisjes sneller puberen, en omdat ze minder kinderen zullen krijgen en minder lang borstvoeding zullen geven dan hun voorgangers, zullen ze in hun leven meer menstruatiecycli doorlopen en dus ook langer blootgesteld worden aan oestrogenen.

Borstkanker
Dat is ook slecht nieuws voor borstkanker: hoe meer blootstelling aan oestrogenen, hoe meer kans op borstkanker. Zwangerschap en borstvoeding beschermen daar een beetje tegen omdat de blootstelling aan hormonen vermindert. Vrouwen in de menopauze die een hormoonbehandeling ondergaan, kunnen dan ook hun borsten zien groeien.

Vruchtbaarheid
Deze oestrogenen in urine van vrouwen die de pil slikken of hormonenbehandeling kunnen ondergaan, worden verantwoordelijk geacht voor toenemende onvruchtbaarheid en verminderde spermaproductie bij mannen.

Bisfenol A
Vooral bisfenol A (BPA), een zogenaamd 'xeno-oestrogeen' of 'vreemd oestrogeen', dat in blik, glas, plastic, kasticketjes en elektronica wordt teruggevonden , wordt gezien als een 'hormonale stoorzender'. Voor de EU is de stof 'veilig', maar een groeiend aantal wetenschappers wijst op de potentiële gevaren.

Xeno-oestrogenen worden ook teruggevonden in make-up en crèmes, die we rechtstreeks op de huid van ons gezicht, benen of borsten aanbrengen. De huid absorbeert die stoffen gemakkelijk, en kunnen zo een invloed hebben op de borstgroei.

Melk & alcohol
Ook drinken we meer 'oestrogenen'. In melk bijvoorbeeld, die vaak afkomstig is van een zwangere koe, wordt een hoog aantal hormonen geteld. Door de gestegen alcoholconsumptie krijgt onze lever het zwaarder te verduren en slaagt die er minder goed in de oestrogenen te filteren.

Bewegen
De sedentaire levensstijl helpt ook al niet: ons metabolisme is traag en verwerkt de hormonenn dan ook trager. Hormonen die niet goed uitgescheiden worden, blijven in het lichaam hangen en kunnen zo op lange termijn onze lichamen veranderen.

Mentale en fysieke problemen
Grote borsten zijn niet altijd zo plezant als ze eruit zien. Het kan de houding veranderen, rugpijn veroorzaken en snijdende behabandjes laten soms permanente littekens achter. Ook mentaal kunnen borsten doorwegen: het vreet aan het zelfvertrouwen van vrouwen, omdat de borsten altijd de aandacht trekken. Borstverkleiningen zijn daarom ook aan een opmars bezig. (edp)