Dag van het Gehoor: tips om je oren te beschermen

doorEllen Provoost en Nina Dillenop 03/03/2016

Vandaag, 3 maart, is het Internationale Dag van het Gehoor, die dit jaar in teken staat van gehoorverlies bij kinderen. Wereldwijd hebben 32 miljoen kinderen last van gehoorschade, waarvan 60% preventief vermeden had kunnen worden. Wij zetten nog eens op een rijtje hoe je de gevoelige oren van kinderen - maar ook die van jezelf - zoveel mogelijk beschermt.

De WHO heeft berekend dat wereldwijd 32 miljoen kinderen gehoorschade hebben. Dat kan zijn door genetische factoren, complicaties bij de geboorte, infecties en ziektes, overtollig lawaai en medicatie. 60 procent daarvan kan worden vermeden door preventieve maatregelen. Kijken we naar de bevolking in het algemeen, dan krijgt 10 tot 25 procent van de mensen minstens 1 keer in zijn leven te maken met tinnitus (oorsuizen door bv. het luisteren naar te luide muziek) Bij 4 procent is dat blijvend.

Er vroeg bij zijn om je oren te beschermen is dus geen overbodige luxe. Deze tips - zowel voor kinderen als voor jezelf - helpen daarbij.

- Gebruik geen interne oordoppen, maar een koptelefoon die beschermt tegen decibels. Een jong oor is erg gevoelig voor lawaai omdat zijn of haar oorkanaal veel kleiner is. Oordoppen zijn daardoor vaak te groot. Voor een jong kind is blootstelling van 15 minuten aan 100 decibel onveilig. Een kind ervaart geluid van 20 decibel luider dan een ouder kind of een volwassene.

- Zet het volume van de radio of tv niet te luid. Wanneer je iedereen in de kamer nog goed verstaat, zit je goed.

- Nu heel wat kinderen over een smartphone of een tablet beschikken, kunnen ze hierdoor ook heel wat gehoorschade oplopen. Geef je kroost een koptelefoon in plaats van ear plugs die je moet inbrengen. Beveilig het toestel ook zodat het niet hoger dan 60 procent van het maximumvolume staat en beperk het luisteren tot een uur aan een stuk.  

- Ga liever niet naar een concert of discotheek als je zwanger bent. Je buik dempt amper 5 dB. Het gehoor van de baby, dat zich dan nog volop aan het ontwikkelen is, wordt algauw blootgesteld aan 100 dB.

Gebruik oordopjes op festivals, en zoek af en toe een rustig plekje op om je oren rust te gunnen.

- Een rockband produceert al gauw 110 decibel, wat even luid is als een geweerschot... dat twee uur lang zou duren. Gebruik oordopjes als je naar een festival of concert gaat. Op de meeste festivals en concerten zijn de organisatoren verplicht om die aan te bieden. Al loont het ook de moeite om te investeren in op maat gemaakte oordoppen.

- Hou afstand van geluidsbronnen zoals boxen. Ga nooit dichter dan 2 meter voor de geluidsbron staan.

- Na een feest of optreden met veel lawaai kan je je oren best 24 uur laten rusten. Ben je op een festival dat meerdere dagen duurt, zoek dan af en toe een plekje op waar het niet zo luid is.

- Heb je last van oorsuizingen of een fluittoon die langer dan 24u aanhoudt? Ga dan op tijd langs bij een neus-, keel- en oorarts. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat de schade kan verholpen worden met "slechts" medicatie.