Dagelijks uur wandelen vermindert erfelijke aanleg voor overgewicht

doorSteffi Ophalvensop 15/03/2012

Er is nog niets verloren. Wie een genetische aanleg heeft voor zwaarlijvigheid moet nog niet wanhopen. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Harvard hebben in een studie aangetoond dat het mogelijk is die aanleg, met zelfs de helft, te verminderen door dagelijks een uurtje te gaan wandelen.

De onderzoekers stelden ook vast dat mensen die uren voor een televisie doorbrengen die tendens tot overgewicht op dezelfde manier verslechteren. Op het eerste gezicht lijkt de conclusie eenvoudig, maar het is de eerste keer dat onderzocht werd hoe de genetische aanleg van obesitas en het negatieve effect van sedentair gedrag zoals het kijken naar televisie verminderd kan worden.

Proefpersonen
7.740 vrouwen en 4.564 mannen namen deel aan het onderzoek.  Er werd informatie verzameld over hun lichaamsbeweging en de uren die ze voor de televisie spendeerden. Om de genetische aanleg te berekenen analyseerden de onderzoekers 32 gekende genetische varianten.

"Deze genen werden pas de afgelopen vijf jaar ontdekt en de exacte functies van de genetische varianten zijn nog niet bekend," zegt onderzoeker Qibin Qi. "Verdere studies zullen nodig zijn om de onderliggende mechanismen bloot te leggen."

BMI met de helft verminderd
Zoals verwacht; de mensen die voldoende lichaamsbeweging namen, konden het genetische effect beter omzeilen. En het tegenovergestelde, voor diegenen die gemiddeld 40 uur per week voor de televisie spendeerden, verslechterde de situatie alleen maar.

"In onze studie stelden we vast dat een uur per dag wandelen de genetische aanleg tot zwaarlijvigheid vermindert, met verschillen in het BMI die met de helft gedaald waren", vertelt onderzoeker Qibin Qi. "Daarentegen verhoogde de erfelijke aanleg bij mensen die meer dan 4 uur per dag televisie keken met 50 procent."