Dankzij de gymnastes: de haarelastiek met stof is terug

doorLien Buyckop 03/08/2012
De Chinese Huang Qiushuang is fan van de 'scrunchie'

In de jaren '80 en '90 was de 'scrunchie' (een haarelastiek met stof errond) het haaraccessoire bij uitstek. Nadien raakte het echter snel uit de mode en durfde niemand er zich nog mee vertonen. Tot nu, want de scrunchie lijkt aan een comeback bezig. Met dank aan de Olympische gymnastes, die zweren bij de stevigheid van het elastiekje met stof.

Verwonderlijk is het natuurlijk niet dat veel meisjes inspiratie zoeken bij de gymnastes. Zij zien er altijd goed uit met hun nette en glad achterover gekamde paardenstaarten en mooie opsteekkapsels. En die worden tegenwoordigafgewerkt met een scrunchie, in de juiste kleur natuurlijk.

Het elastiekje werd voor het eerste populair in het midden van de jaren '80, maar bleef ook in de jaren '90 populair en werd toen zelfs gepatenteerd. Omdat het in verschillende kleuren voorkwam én makkelijk te dragen is, werd het in geen tijd een must-have voor elke hippie tiener en twintiger.

Een witte scrunchie voor de Russische Kseniia Afanaseva

Na een tijdje was de scrunchie echter passé, zoals dat met de meeste modetrends gaat. Toen Carrie Bradshaw in een episode van 'Sex and the City' uit 2003 nog eens benadrukte dat "een echte New Yorkse nooit een scrunchie zou dragen", leek het voorgoed voorbij.

Levend en wel
Tot nu dus. Want tijdens de landencompetitie voor artistieke gymnastiek eerder, vielen vooral de vele crunchies op. Ook twee van de Amerikaanse meisjes die goud pakten, droegen er eentje. De kijkers merkten het al gauw op, en gingen erover discussiëren op Twitter.

EPSN-journaliste Samanta Steele schreef bijvoorbeeld: "Ik heb veel dingen opgemerkt toen ik gisteravond naar het turnen keek. Meest opvallend: de scrunchie is levend en wel."

De Russiche gymnaste Victoria Komova heeft een blauw exemplaar
Twee van de Amerikaanse meisjes hadden een scrunchie in het haar

En dat is ook niet onopgemerkt gebleven voor de mode-industrie. Tegenwoordig duiken de elastiekjes weer overal op: van modeketens tot zelfs Marc by Marc Jacobs.

Functioneel
Volgens gymnaste Lindsey Green is het gebruik van de scrunchie nochtans niet puur esthetisch, maar vooral functioneel. "Ik weet niet waar het van gemaakt wordt, maar de scrunchie houdt je haar gewoon veel beter vast dan een gewone elastiek", vertelde zij aan Today. "Het is erg stevig en je kan er letterlijk 100 flikflaks mee doen zonder dat je haar loskomt. Want als je haar in je gezicht hangt terwijl je probeert te balanceren op de balk, dan heb je een groot probleem."

Daarvoor hebben de meesten onder ons het natuurlijk niet meteen nodig. Maar wie de laatste mode wil volgen, kan alvast zijn oude scrunchies bovenhalen...

De Chinese Yao Jinnan heeft een rode scrunchie om haar lokken in bedwang te houden
Enkele meisjes van het Braziliaanse team