Dankzij dit trucje kan die natte zomer je humeur niet bederven

doorEllen Provoostop 23/06/2016

De Belgische zomer heeft nog niet de beste start gekend. Nog geen terrasjes of barbecues, maar wel een hoop waterellende door de aanhoudende regen. Heeft dit een niet al te best effect op je humeur, weet dan dat je zeker niet alleen bent. Maar experts leggen uit wat je kan doen om al springend door de plassen te lopen.

Ben je de laatste dagen nog op social media geweest? Dan kun je niet om het gezeur over het regenweer heen. En toegegeven, mijn enthousiasme om naar de wedstrijden van de Rode Duivels op een groot scherm in de buitenlucht te nemen daalt dramatisch als ik weet dat ik nat ga worden. En Rock Werchter lijkt ook iets minder aantrekkelijk als je op voorhand weet dat je er vier dagen door de modder moet gaan ploeteren. 

Toch blijkt uit een studie in 2008 dat de regen slechts een beperkte invloed op ons humeur heeft. Jaap Denissen zegt dat mensen zich in de winter voornamelijk meer vermoeid voelen omdat we dan minder aan zonlicht blootgesteld worden. Ondanks de regen, blijft het wel langer licht, dus dat kan ons gezeur over de aanhoudende regen tegen elkaar en op social media niet verklaren.

Plannen vallen in het water
Gedragstherapeute Sandy Dixon legt uit hoe een natte zomer het humeur van bepaalde mensen wel naar beneden kan halen. "Het effect van regen op je stemming is afhankelijk van hoe je als persoon in het leven staat. Het hangt af van in welke mate je bereid bent om je aan te passen aan een veranderende omgeving. In de zomer verwachten we zon en lange, zwoele zomeravonden. We maken plannen rond die verwachtingen. Als het regent, dan vallen je plannen in duigen, en dat is waarom de regen zo'n negatief effect op je humeur kan hebben." 

Aanvaarding
Social media maken het alleen nog erger. Dankzij Twitter en Facebook kunnen we blijven doorbomen over het weer en zo is het erg makkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Aanvaarden dat het klimaat aan het veranderen is, kan helpen. We moeten er mee leren leven dat dit soort natte zomers nu eenmaal vaker zullen voorkomen. We moeten er de humor van in kunnen zien. De betekenis die je geeft aan wat er om je heen gebeurt, is erg belangrijk voor je stemming. Je kan een negatieve draai aan de natte zomer geven. Of je kan er de fun van in zien. Zo kan het erg bevrijdend zijn om eens met je laarzen in de plassen te springen. Of gaat lopen in de regen net beter omdat de kans op oververhitte spieren veel kleiner is.

Anders gaan denken
Een kleine groep van de bevolking kan met een seizoensgebonden stemmingsstoornis kampen, vaak onder de vorm van een winterdepressie. Maar door de vele regen kan deze aandoening nu ook vaker in de zomer voorkomen. Hypnotherapeut Luke Clough is ook van mening dat je je manier van denken dan moet veranderen om je beter te voelen. "Die seizoensgebonden stemmingsstoornis is wel iets dat de meeste mensen (in beperkte mate) treft: we voelen ons blij als de zon schijnt en miserabel als het koud en nat is. De beste behandeling is patiënten te helpen anders over het slechte weer te denken."