12 stoffen die je hormonen in de war brengen en die je beter kan mijden

doorEllen Provoostop 05/10/2015

De partij Groen wil hormoonverstoorders in verpakkingen verbieden. Dat zijn chemische stoffen die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid maar waar we dagelijks mee in aanraking komen. Ze imiteren namelijk onze lichaamseigen hormonen en verstoren zo ons hormonaal evenwicht. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor heel wat ziekten als kanker, diabetes, obesitas en zelfs onvruchtbaarheid.

Hormoonverstorende chemicaliën zijn qua structuur gelijkaardig aan natuurlijke geslachtshormonen als oestrogeen, waardoor de functie ervan verstoord wordt. Die stoffen kunnen heel wat met je lichaam uithalen. Ze verhogen de productie van bepaalde hormonen, ze verlagen dan weer de productie van andere hormonen, imiteren hormonen, veranderen het ene hormoon in het andere, verstoren de werking ervan, geven signalen aan cellen om vroegtijdig af te sterven, ze binden zich aan essentiële hormonen en stapelen zich op in organen die hormonen produceren.

De organisatie Environmental Working Group (EWG) heeft onlangs een lijst gepubliceerd van de 12 ergste hormoonverstorende chemicaliën waar je regelmatig mee in contact komt.

- BPA (bisfenol A)
- Dioxine
- Atrazine
- Ftalaten
- Perchloraat
- Brandvertragers
- Lood
- Kwik
- Arseen
- Perfluorverbindingen
- Organofosfaten
- Glycol ether

Ook de Wereld Gezondheids Organisatie heeft al een rapport uitgebracht over hormoonverstoorders. Daarin hebben onderzoekers gesuggereerd dat hormoonverstoorders verbannen moeten worden om de gezondheid van toekomstige generaties te beschermen. In het rapport werden onderstaande specifieke gezondheidsproblemen met deze stoffen in verband gebracht.

- Niet-ingedaalde teelballen bij jonge mannen
- Ontwikkelijksproblemen in het zenuwsysteem van kinderen
- Prostaatkanker bij mannen
- Aandachtsstoornissen en hyperactivteit bij kinderen
- Schildklierkanker

Vooral het verband tussen hormoonverstoorders en kanker is zorgwekkend. Blootstelling op jonge leeftijd maakt kinderen steeds jonger vatbaar voor kanker. Dit zou kunnen verklaren waarom steeds meer vrouwen jonger dan 50 jaar de diagnose van borstkanker krijgen.

Vervang je potten met anti-aanbaklaag door keramische exemplaren.

Aangezien de Groen-kamerleden nog maar net een resolutie indienden om  hormoonverstoorders in verpakkingen aan te pakken, zullen deze stoffen nog niet meteen verboden worden. Maar je kan al wel dingen ondernemen op de blootstelling eraan te beperken.

- Koop producten in glazen flessen en geen plastic flessen of blik. Chemische stoffen kunnen uit plastic lekken en de inhoud ervan besmetten.

- Bewaar ook je eigen voeding en dranken in glazen en niet in plastic potjes. Vermijd plastic vershoudfolie.

- Gebruik glazen babyflessen.

- Eet zoveel mogelijk verse, niet-verwerkte voeding. Verwerkte en voorverpakte producten bevatten vaak hormoonverstoorders.

- Vervang je pannen met anti-aanbaklaag door keramische en glazen potten.

- Koop babyspeeltjes die geen bisfenol A bevatten, denk aan fopspenen, bijtringen en alles dat je kind in zijn of haar mond kan stoppen.