De 3-dagenregel en 9 andere manieren om geld te besparen

doorKimia Farhangop 18/05/2017

Heb je altijd nog heel wat maand over aan het eind van je loon? Dan wordt het misschien tijd om de buikriem wat strakker aan te halen. Met deze tips wordt dat een pak makkelijker dan het klinkt.

1. Plan je maaltijden en maak een boodschappenlijstje

Bepaal een budget voor voeding en plan wat je die week zal eten als ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Maak dan een boodschappenlijstje en koop enkel wat er op dat lijstje staat. Is er op het einde van de week nog geld over? Steek het dan in je spaarpot.

2. Maak je maaltijden op voorhand

Maak een grote hoeveelheid van hetzelfde gerecht in het weekend en vries het dan in porties in. Het bespaart je niet alleen geld, maar ook tijd.

3. Volg de drie-dagenregel

Om impulsaankopen te vermijden voer je best de drie-dagenregel in. Dit houdt in dat je drie dagen wacht met iets te kopen. Die leuke schoenen zullen niet weglopen, dus stap de winkel uit en denk de komende dagen eens goed na over of je ze wel écht nodig hebt. Heb je drie dagen later nog steeds het gevoel dat ze je leven echt beter zullen maken? Ga dan naar de winkel en haal ze met een gerust hart in huis. Ben je ze na drie dagen al helemaal vergeten? Dan het je ze niet nodig.

4. Verkoop zaken die je niet meer gebruikt online

Die ene jurk is misschien jouw stijl niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je haar dan maar in de kast moet laten hangen of haar moet weggooien. Er zal vast wel iemand zijn die haar graag in jouw plaats zou willen dragen. Verkoop daarom items die je zelf niet meer gebruikt online. Zo maak je iemand anders blij én krijg je er wat geld voor terug!

5. Zet elektrische apparaten uit

Elektrische apparaten uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je wil tenslotte toch niet betalen voor iets dat je niet aan het gebruiken bent? Maak er een gewoonte van om voor je gaat slapen elektrische apparaten uit te zetten en de stekkers uit te trekken, want apparatuur die gewoon in het stopcontact steekt verbruikt soms nog energie.

6. Betaal met cash

Probeer telkens je iets koopt met cash te betalen. Zo zie je heel duidelijk hoeveel je uitgeeft en zal je bewuster shoppen.

7. Neem enkel de hoeveelheid geld mee die je nodig hebt

Zelfs wanneer je met cash betaalt kan het nog gebeuren dat je teveel geld uitgeeft. Plan daarom wat je wil kopen op voorhand en zoek op hoeveel het zal kosten. Als je eenmaal naar de winkel gaat, neem dan enkel het bedrag mee dat je nodig hebt. Gedaan met impulsaankopen!

8. Maak je koffie of thee zelf

Het is natuurlijk makkelijker om je koffie ’s ochtends onderweg te kopen, maar jammer genoeg is het ook pakken duurder. Probeer daarom toch je koffie of thee ’s morgens zelf te maken en neem hem mee in een thermische fles. Je zal veel meer geld besparen.

9. Steek wisselgeld in je spaarpot

Wisselgeld raakt vaak verloren. Dat is zonde, want je zou ervan versteld staan hoeveel je met wisselgeld zou kunnen besparen. Probeer het wisselgeld dat je terugkrijgt daarom consequent thuis in een spaarpot te steken. Je zal ervan versteld staan hoeveel geld je zo op korte tijd bij elkaar kunt sparen.

10. Hou je uitgaven in het oog

Volg op hoeveel je uitgeeft en aan wat. Door je uitgaven vaker na te kijken, zal je bewuster omgaan met je geld en ook minder uitgeven. Hou dus goed een oogje in het zeil!