De app die huidkanker vroeg kan opsporen

doorLynn Formesynop 18/07/2012

Volgens cijfers van Stichting tegen Kanker ontwikkelt één op zes tijdens het leven een bepaalde vorm van huidkanker. Jaarlijks sterven bovendien ongeveer 400 Belgen aan de aandoening. Een vroege opsporing is dan ook cruciaal om de behandeling zo succesvol mogelijk te maken. De technologie staat gelukkig niet stil want een nieuwe gratis iPhone app is erop gericht de eerste signalen van huidkanker op te sporen.

De app, genaamd UMSkinCheck, werd ontwikkeld aan de universiteit van Michigan en staat gebruikers toe een zelfstandige huidscreening te doen door middel van de ingebouwde camera in hun smartpone. De applicatie vormt een soort fotografische schets van de huid en bevat bovendien duidelijke afbeeldingen van verschillende types huidkanker die als vergelijkingsmateriaal dienen. Je krijgt daarnaast ook automatische reminders om veranderingen in een geregistreerde moedervlek nauw in de gaten te houden.

UMSkinCheck

Check
Dokters zijn het erover eens dat regelmatige huidchecks noodzakelijk zijn voor het vroegtijdig opsporen van melanomen. Momenteel maken artsen al vaak gebruik van foto's om patiënten te controleren, maar professor Michael Sabel stelt dat hiervoor een professionele fotograaf nodig is, wat best duur uitvalt.

"Nu heel veel mensen digitale camera's in hun telefoon hebben zitten, kan de huidcontrole makkelijk thuis worden uitvoerd", verklaart Sabel. Daarom ontwikkelde hij samen met zijn team de UMSkinCheck app, die met slechts 23 foto's het hele lichaam in kaart brengt. De beelden kunnen ook makkelijk gedeeld worden met een dermatoloog wanneer veranderingen worden opgemerkt om te zien of een biopsie noodzakelijk is.

"We raden zelfstandige huidcontroles aan voor iedereen om de eerste sporen van huidkanker zo snel mogelijk te ontdekken. De behandeling is dan veel minder invasief met een grotere slaagkans", besluit Sabel.