De beste middeltjes tegen rugpijn op een rij

doorElke De Pourcqop 30/04/2012

Rugpijn kan je dagelijks leven behoorlijk hinderen, of zelfs blokkeren. De eerste reactie is rusten en pijnstillers, maar dat klopt niet helemaal: eigenlijk moet je bewegen, om een volledige verstijving tegen te gaan. Wie na drie dagen nog met pijn sukkelt, moet naar de dokter. Wie een probleem heeft met de ruggengraat, of pijnscheuten in de benen voelt, moet onmiddellijk de dokter bellen. Om rugpijn (beter) tegen te gaan, raden kinesisten deze producten aan:


1) Elektrische schokken

Een TENS-toestel zendt via patches elektrische signalen naar de lage rug, wat de pijnsignalen van het lichaam blokkeert. Doordat de spieren samentrekken, wordt ook de bloedsomloop en zo de genezing gestimuleerd. Er zijn dure op de markt, maar ook goedkope kunnen hun werk doen, afhankelijk van de klachten.

2) Matras

Niet alleen voor je rug, ook voor je algemene nachtrust, je nek en je schouders is een goede matras cruciaal. Niet te zacht (te weinig steun) en niet te hard (te veel druk), investeer je maar beter wat centen in een matras. Een goede gaat tien jaar mee (gedeeld door tien valt de prijs goed mee!), en is beter redelijk dik, zodat ze niet te snel doorligt. Om rugklachten te verminderen, kies je een matras die de vorm van je rug aanneemt: zo krijgt je rug ook tijdens het slapen perfecte steun. Ga langs bij een slaapwinkel om je slaaptype te bepalen, zodat je een matras kan vinden die het best aansluit bij je noden.

3) Kussen

Bij het zitten, zakken vele mensen algauw door. Dit veroorzaakt enorm veel druk op de lage rugwervels en verzwakt de spieren. Sterkere buik- en rugspieren zijn één mogelijkheid, een andere is een (opblaasbaar) 'rolkussen' dat je tussen de stoelleuning en de rug kan steken waardoor je toch blijft recht zitten, met de ruggengraat naar binnen gekromd.

4) Warm & koud

Koud verdooft de zenuwen, neem het pijngevoel weg en vermindert infectie. Warmte stimuleert de bloedsomloop, wat genezing bevordert.

Wikkel een ijspak in een dunne doek en hou maximaal vijf minuten tegen de rug. Het warmtepak, ook in een doek gewikkeld, mag je 20 minuten tegen de pijnlijke plek houden.


5) Stretch

Een grote, rubberen zitbal is een perfect gyminstrument voor wie rugproblemen heeft. Ga op je buik op de bal liggen en leun voorover. Handen en voeten blijven op de grond. Hef een arm of been 20 seconden op en wissel dan af. Dit traint de buikspieren en de rugspieren.
Voor een goede stretch, lig je op de rug op de bal, voeten steven op de grond. Strek je armen naar achter terwijl je rug de kromming van de bal volgt.

6) Zithouding

Net als een goede slaaphouding, is een goede zithouding cruciaal. Nodig daarvoor: een ergonomische stoel, al hoeft dat geen duizenden euro's te kosten. Je heupen moeten parallel zijn aan je knieën, maar iets hoger. Extra steun voor de rug kan ook met een kussen. Je monitor moet zich op ooghoogte bevinden, dit is essentieel om recht te blijven zitten. Sta elke dertig minuten recht, vooral voor wie de hele dag aan een computer zit, is dit belangrijk.

7) Balanceren

Een balanstrainer (aka een wiebelkussen) versterkt zowel de benen als dat het balans en houding verbetert. Oefeningen op deze halve bol traint zowel benen als de spieren die de ruggengraat versterken. Ook omgekeerd is het nuttig: als balansplank kan je ook oefeningen doen.