De gevolgen van drie weken op energiedrankjes: geelzucht, hepatitis, anorexia

doorLBop 06/11/2016

Een man uit Florida  moest in het ziekenhuis opgenomen worden nadat hij drie weken aan een stuk elke dag tot vijf energiedrankjes achterover had geslagen. De 50-jarige bouwvakker bleek hepatitis te hebben gekregen, naast ernstige leverschade. Hij leed ook aan anorexia, geelzucht en was voortdurend misselijk en neerslachtig.


De man dacht aanvankelijk dat hij een griepje te pakken had, maar raakte gealarmeerd toen zijn urine donker werd en zijn gelaatskleur geel werd.

Hij had zijn eetpatroon niet aangepast, dronk geen alcohol, rookte niet en had ook geen drugs genomen. Hij had zijn toevlucht tot de energiedrank genomen om zijn arbeidsintensieve job aan te kunnen.

Dokters waarschuwen dat te veel energiedrank tot hepatitis kan leiden. De man was evenwel slechts het tweede geval bij wie dit gebeurde. Ze veronderstellen dat hij een overdosis vitamine B3 kreeg. Grote hoeveelheden vitamine B3 kunnen de lever beschadigen.

Professor Jennifer Harb, van het universitair ziekenhuis waar de man werd behandeld: "Voor zover we weten, was er nog maar één ander geval van acute hepatitis door de overconsumptie van energiedrank. We vermoeden dat dit te wijten is aan de dagelijkse consumptie van grote hoeveelheden vitamine B3". Door de toegenomen populariteit van energiedrankjes moeten dokters beducht zijn voor de "potentieel nadelige gevolgen" en moeten ze volgens Harb patiënten die anderszins gezond zijn maar onverklaarbare acute hepatitis ontwikkelen vragen naar hun gebruik van energiedranken.