De lekkerste bolognese zonder vlees, die maak je zo

doorRedactieop 17/03/2016

Kan je ook een klassieke pasta bolognese maken zonder vlees maar met evenveel smaak? Ja! Mich Baron ontdekte door veel proeven en proberen het lekkerste receptje. Het geheim? Drie soorten tomaten.

1 theelepel olijfolie
1 teentje knoflook
500 g tofu
320 g glutenvrije spaghetti
zwarte peper & fleur de sel
1 handvol zongedroogde tomaatjes
1 ui
2 teentjes knoflook
2 theelepels olijfolie
1/2 theelepel tijm of rozemarijn
1/2 theelepel oregano
1/2 theelepel chilipoeder
1 laurierblaadje
1 blik tomaten (van ongeveer 240 gr)
1 blik kerstomaten (ongeveer 240 gr)
1 handvol basilicumblaadjes


Zo maak je het
Start met de tomatensaus. Week de zongedroogde tomaten in een kommetje warm water. Pel de ui en de knof- look en snipper ze fijn. Verhit de olijfolie in een pan. Stoof de ui en de knoflook 1 minuut aan. Voeg de tijm, de oregano en eventueel het chilipoeder toe en stoof 1 minuut aan, terwijl je roert. Voeg het laurierblaadje, de tomaten en de kerstomaten toe en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat 25 minuten zachtjes sudderen.

Giet de zongedroogde tomaten af en snijd ze in kleine stukken. Snipper de basilicumblaadjes fijn. Voeg de zongedroogde tomaten en de basilicumblaadjes toe en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen. Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met peper, fleur de sel en nog 1 theelepel olijfolie. Breng water aan de kook voor de spaghetti.

Verhit de olijfolie in een pan. Pel de knoflook en pers hem uit boven de pan. Stoof 1 minuut aan. Verkruimel de tofu in de pan en roerbak even op een hoog vuur. Zet het vuur laag en roerbak nog 10 minuten. Breng op smaak met peper en fleur de sel. Voeg de tomatensaus toe en laat de saus nog 10 minuten zachtjes sudderen. Kook de spaghetti beetgaar zoals op de verpakking vermeld staat.

Dien de spaghetti op met de saus.