De link tussen weinig slaap en vette voeding

doorLynn Formesynop 13/06/2012

Je hoort het wel vaker: te weinig slaap maakt dik. In eerder onderzoek lag de focus vooral op de werking van het lichaam en de impact van hormonen die honger beïnvloeden. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook onze hersenen een belangrijke rol spelen in het verband tussen slaapgebrek en verdikken. Zo zouden we veel sneller grijpen naar vette voeding als we moe zijn omdat we minder in staat zijn gezonde voedselkeuzes te maken.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society werden twee nieuwe onderzoeken voorgesteld, die los van elkaar tot eenzelfde conclusie zijn gekomen. Door gebruik te maken van hersenscans, konden ze aantonen dat slaapgebrek een negatieve impact uitoefent op onze neuronale respons, waardoor we sneller slechte voedselkeuzes maken.

Vettige goesting
In een van de onderzoeken (aan de universiteit van Berkley) moesten 16 volwassenen hun 'goesting' in 80 verschillende voedingswaren aanduiden na een normale nacht slaap. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gevolgd op MRI scans. De proefkonijnen moesten het experiment vervolgens nog eens herhalen nadat ze 24 uur wakker waren.

Uit het beeldmateriaal blijkt dat slaapgebrek de regionen in het brein aantast die ons helpen bij het sorteren en afwegen van verschillende factoren tijdens het maken van keuzes. Van hoe lekker iets smaakt tot hoe gezond iets is, al deze aspecten spelen een rol bij onze voedselkeuze. Hoe minder we slapen, hoe sneller we lijken toe te geven aan onze 'vettige goesting'.

Nood aan meer onderzoek
Experten nuanceren de bevindingen voorlopig nog omdat ze stellen dat er nood is aan een grootschalig onderzoek. "Slaap is een extreem belangrijk aspect van onze gezondheid. We denken heel veel na over de impact van dieet en lichaamsbeweging, maar nog veel te weinig over de gevolgen van te weinig slaap", besluit slaapspecialist Michael Gradner.