De mythe doorprikt: rode wijn is geen wonderdrank voor gezond leven

doorJill Castersop 13/05/2014

Liefhebbers zullen het niet graag lezen, maar rode wijn blijkt dan toch geen wonderdrank voor een langer, gezonder leven. Amerikaanse wetenschappers doorprikken de mythe dat de antioxidanten in wijn een uitweg bieden voor de valkuilen van een vetrijk dieet. Dat meldt de Amerikaanse omroep ABC.

Rode wijn zou slechte eetgewoonten compenseren, hoort u wel eens zeggen. Want hoe zou anders de zogenaamde Franse paradox te verklaren zijn: ondanks hun vetrijke dieet kennen de Fransen een zeer laag sterftecijfer door hart- en vaatziekten.

Dat komt alvast niet door de resveratrol in wijn, meent Richard Semba van de Johns Hopkins University of Medicine die het onderzoek leidde. Resveratrol is een hoog aangeschreven antioxidant waarvan lange tijd gedacht werd dat ze de Franse paradox kon verklaren. Eerder onderzoek op dieren gaf aan dat de antioxidant, die behalve in blauwe druiven ook terug te vinden is in bepaalde Aziatische planten, in noten en bessen, de gezondheid zou bevorderen.

Voedingssuplementen
Hoewel nooit bewezen in studies bij mensen, hebben die bevindingen bijgedragen aan een jaarlijkse verkoop van voedingssupplementen op basis van resveratrol voor 30 miljoen dollar (21,8 miljoen euro) per jaar in de Verenigde Staten alleen.

Tevergeefs, zo blijkt uit de nieuwe studie. Resveratrol helpt mensen niet langer te leven, voorkomt geen kanker of hartziekte en heeft geen substantiële invloed op ontstekingen. Dat besluiten de wetenschappers in het vakblad JAMA International Medicine van de American Medical Association.

Het onderzoek is gebaseerd op urinestalen van bijna achthonderd personen in twee kleine dorpjes in Toscane. De proefpersonen waren allen boven de 65 en werden negen jaar gevolgd. In die periode stierf 34 procent van de deelnemers. Uit de metingen bleek geen enkel verband tussen de hoeveelheid resveratrol in het bloed en het vroegtijdig overlijden. Ook werd geen link gevonden met de ontwikkeling van kanker of hartziektes.

De Franse paradox - en daarmee ook het geheim voor een langer leven - blijft dus voorlopig een mysterie.