De negatieve gevolgen van flirten op de werkvloer

doorEllen Provoostop 24/07/2012

Heel wat vrouwen flirten om hun zin te krijgen, maar dit geeft je een onbetrouwbaar imago en wordt niet in dank afgenomen door collega's.

Hoewel vrouwen de carrièreladder kunnen opklimmen door te flirten, maken ze zo wel indruk op hun oversten, maar niet bij hun gelijken. Die gaan hen hierdoor net minder vertrouwen. De onderzoekers lieten studenten beelden zien van bedrijfsonderhandelaars. In het eerste filmpje was een vrouw te zien die met haar haren speelde en flirterige gebaren maakte, in het andere speelde een neutraal man mee. De vrouw werd als aangenamer beoordeeld, maar de deelnemers zeiden dat ze minder betrouwbaar was. Ook vonden ze deze vrouw als minder oprecht en manipulatiever wanneer ze flirtte.

Professor Laura Kray van de universiteit van California-Berkeley: "Dames kunnen flirterig gedrag gebruiken om succes te boeken op professioneel vlak, ze vallen dan vaak beter in de smaak bij hun gesprekspartner. Dit spreekt de visie van heel wat professionele onderhandelaars tegen, zij beweren vaak dat flirten op alle vlakken ongehoord is. Er hangt echter ook wel een negatief kantje aan vast, mensen beoordelen je dan als minder oprecht."