De negen slimste budgetgewoontes

doorRedactieop 06/02/2013

Honderd euro per week besparen, dat belooft het slimme budgetboek van Sara Van Wesenbeeck. Door slimmer te organiseren kan je immers zonder moeite heel wat extra geld verdienen, zonder daarbij aan luxe of plezier in te boeten.

1. Drie, twee, één... start
Uitstelgedrag. We hebben er ongetwijfeld allemaal wat last van. Vervelende klusjes laten we lekker lang aanslepen, tot we ze echt niet meer kunnen uitstellen. Zoals het betalen van de maandelijkse rekeningen vóór er een herinnering in de brievenbus belandt of het invullen van dat aanvraagformulier voor een klantenkaart van jouw favoriete supermarkt. Meteen aan de slag dus maar, want op dit ogenblik ben je eigenlijk al geld aan het verliezen. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe eerder je de winst kunt tellen.

2. Stel doelen en prioriteiten
Nu je goede bedoelingen een feit zijn, moet je enkel nog de richting bepalen die je uit wil. Maak daarom een lijstje op met jouw doelen. Dat kan weleens een hele waslijst vol worden, maar de kunst is dat je uiteindelijk met één doel per keer aan de slag gaat. Hoe je dat doet? Door jouw prioriteiten te bepalen en je doelen te rangschikken van belangrijk naar minder belangrijk. Pak vervolgens jouw belangrijkste budgetdoel aan en leg op basis hiervan je eerstvolgende actie vast. Wil je jouw administratie op orde brengen en voorkomen dat belangrijke facturen zoek raken, dan raap je eerst alles netjes bijeen en orden je het geheel volgens hoogdringendheid. Werk de meest dringende betalingen vervolgens eerst af en daarna pas de rest.

3. Beloon jezelf
De kracht van een beloning mag niet onderschat worden. Als je jezelf een beloning in het vooruitzicht stelt, kan dat je aanzetten om niet uit te stellen, en de beloningen kunnen je bij het behalen van je tussendoelen motiveren om vol te houden. Maar wees voorzichtig met deze felbeproefde beloningstactiek. Want jouw geschenk aan jezelf mag niet te duur of buiten proportie zijn. Anders is het effect van de budgetactie meteen als sneeuw voor de zon weggesmolten. Nieuwe schoenen als compensatie voor het tijdig betalen van de rekeningen... het is misschien toch geen al te goed idee.

4. Verander je vastgeroeste gewoontes
Zet jij altijd eerst het water op in de douche nog voor je volledig uitgekleed bent? Rij je zomaar tien kilometer naar jouw favoriete slager omdat zijn braadkip zo lekker gekruid is? Het loont om handelingen die een negatieve invloed op je budget uitoefenen te overpeinzen. Is die braadkip echt de moeite meer dan waard, dan is het misschien wel mogelijk om de volgorde of frequentie van je acties aan te passen. In plaats van drie keer per week naar de slager te rijden, ga je bijvoorbeeld nog slechts een keer per week. Dat scheelt gegarandeerd.

5. Cultiveer traagheid
Iedereen heeft zo zijn zwakke plekken. Schoenen, beautyproducten of zelfs boeken, ze nemen mogelijk een grote hap uit je beschikbare budget en achteraf blijkt misschien wel dat je die impulsaankoop helemaal niet nodig hebt. Enige traagheid bij het uitgeven van geld levert je om die reden veel op. Roep jezelf daarom altijd even een halt toe wanneer je overweegt iets nieuws te kopen. Eerst nadenken, dan pas doen. Heb je echt die nieuwe broek nodig? Kan je dat nieuwe boek ontlenen uit de bibliotheek?

6. Zorg dat je uitgeslapen bent
Wie aankopen doet met minder afleidingen, zoals vermoeidheid, honger en emoties, kan zijn budget beter in de hand houden. We weten immers allemaal dat wie hongerig gaat shoppen, veel sneller koekjes en snoepgoed in het winkelmandje zal laden. Naarmate de dag vordert, raakt je hoofd almaar voller met dingen die je niet mag vergeten, allerhande taakomschrijvingen op de af te handelen takenlijst en nog zoveel meer. Budgetverstandig winkelen is dan niet langer een optie.

7. Leer onderhandelen
Alles is onderhandelbaar. Toegegeven, bij de bakker binnenstappen en onderhandelen over de prijs van vijf croissants, dat heeft geen nut, maar bij grotere aankopen is er zeker voordeel mee te doen. Bij de afrekening vraag je gewoon of er nog wat van de prijs afkan. Je zult versteld staan hoe vaak het antwoord 'ja' is.

8. Begin een persoonlijk spaarpotje
Belgen zijn ijverige spaarders. Uit recente gegevens van de Nationale Bank van België blijken we allemaal samen maar liefst 229,16 miljard euro op onze spaarrekeningen verzameld te hebben. Wijzen op het belang van een spaarrekening is in dit geval dus misschien overbodig. En waarschijnlijk plaats je ook elke maand zeer flink een vast sommetje op de spaarrekening. Of toch niet? Lukt dat je niet, omdat er op het einde van de maand steevast niets meer overblijft, doe het dan in het begin van de maand. Zo slaag je er gegarandeerd wel in om een appeltje voor de dorst op te potten. Of plaats een spaarpotje op een strategische plaats in huis waarin je alle muntjes bijhoudt. Later kan je deze voor een leuke gezinsactiviteit benutten.

9. Gebruik een rekenmachine
In de winkels dansen de getallen, de kortingen en de weggevertjes vaak voor je ogen en dan zie je door de bomen het bos niet meer. Dan biedt een rekenmachine snel soelaas. Wedden dat je plots veel gemakkelijker de vinger op de knip kunt houden.

Meer lezen?
'Het slimme budgetboek', Sara Van Wesenbeeck (Uitgeverij Lannoo, € 17,95)

Slimme websites
Op zoek naar een appeltje voor de dorst? Op deze websites kan je prijzen vergelijken en schatten aan tips verzamelen:
- www.vreg.be (vergelijken van energieprijzen)
- www.eandis.be (informatie over mogelijke energiesubsidies)
- www.energielabel.be (informatie over energielabels)
- www.energiebesparen.be (informatie over mogelijke energiebesparingen)
- www.vmw.be (informatie over water besparen)
- www.spaargids.be (vergelijken van interestvoeten)
- www.testaankoop.be (vergelijkende tests voor bij de aankoop van producten)
- www.fietsersbond.be (tips om veilig, snel en plezierig te fietsen)

Door Vanessa Vanhove
Goed Gevoel, november 2012