De noten die je beter niet eet

doorLynn Formesynop 09/07/2012

Noten krijgen veel gezondheidsvoordelen toegeschreven en doen doorgaans dienst als een ideaal tussendoortje. Toch zijn er ook heel wat valse vrienden op de markt. Zo ontdekten we vandaag pindanoten met een laagje yoghurt rond die drie (!) keer meer vet bevatten dan een Big Mac.

Deze yoghurtvariant wordt uiteraard verkocht als een gezonde snack om de honger tussen maaltijden door te stillen. Tweehonderd gram van deze pinda's is goed voor meer dan 36 gram verzadigd vet, wat drie keer meer is dan in een standaard Big Mac én bijna het dubbel van de voorgeschreven dagelijkse dosis (20 gram).

Caloriebom
Wie een dieet volgt rond 2.000 calorieën per dag zou met één zakje van 200 gram al 1.092 kcal van de lijst kunnen schrappen. Om even het contrast te schetsen: een Big Mac bevat 490 calorieën. De laag 'yoghurt' is de boosdoener en is allesbehalve de yoghurt die we kennen uit de zuivelrayon. Met een mix van suiker, olie, melk- en yoghurtpoeder, maakt dit laagje van heel wat noten en rozijnen een extreem ongezonde snack.

Laat je dus niet vangen door deze caloriebommen die vaak verkocht worden naast gedroogd fruit en noten die puur natuur bleven. "Mensen staren zich blind op wat als gezond wordt verkocht en letten zelden op de voedingswaarde. Snacks als dit worden misschien wel gepromoot als fruit of noten, maar zitten vol suikers en andere ongezonde rommel. Daarom is het belangrijk de verpakking grondig te bekijken", besluit Sian Porter van de Britse Dietetic Association.

Caloriebom bij uitstek