De pil die huidkanker helpt voorkomen?

doorLynn Formesynop 30/05/2012

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in België. Het voorbije decennium werd het elk jaar bij 5 procent meer Belgen vastgesteld. Verwachtingen zijn dat ongeveer 1 op 6 (lees: ruim 660.000 Belgen) voor zijn 85ste één of andere vorm van huidkanker zal ontwikkelen. Deense wetenschappers stellen nu dat ontstekingsremmende geneesmiddelen als ibuprofen of aspirine bescherming zouden bieden tegen de ontwikkeling ervan.

Deze eenvoudige pijnstillers zouden namelijk de productie van enzymen tegengaan die kankergroei veroorzaken. Om tot deze resultaten te komen, bestudeerden ze de medische dossiers van ruim 200.000 Denen. Tussen 1991 en 2009 volgden ze per patiënt nauwkeurig op wat de voorgeschreven dosis pijnstillers was en hoeveel van hen huidkanker ontwikkelden.

Resultaten?
Ze keken daarbij specifiek naar de 2 meest voorkomende types huidkanker (basaalcelcarinoom en plaveiselcelcarcinoom) en naar het dodelijkste type (kwaadaardig melanoom). Patiënten die gedurende die 18 jaar minstens 2 perioden regelmatig ibuprofen of aspirine namen, bleken 15 procent minder kans te hebben op plaveiselcelcarcinomen en 13 procent minder kans op kwaadaardige melanomen. Tegen basaalcarcinomen bleken de ontstekingsremmers geen bescherming te bieden, iets waar ze nog geen verklaring voor hebben.

"We hopen dat de potentiële kankerwerende kwaliteiten van deze pijnstillers meer onderzoek zullen stimuleren naar huidkankerpreventie. Bovendien moet er in de toekomst rekening gehouden worden met dit beschermend effect in discussies rond de voor- en nadelen van het gebruik ervan", verklaart leidend onderzoeker Sigrún Alba Jóhannesdóttir.

Sceptisch
Toch is niet iedereen overtuigd door deze onderzoeksresultaten. De studie zou namelijk toch wat beperkingen hebben. Om te beginnen keken de onderzoekers alleen naar de voorschriften in de medische dossiers. Dat wil zeggen dat ze absoluut niet konden controleren of de patiënten ook effectief hun voorgeschreven dosis pijnstillers innamen. Daarnaast hebben ze ook geen gegevens over de ontstekingsremmers die mensen zonder voorschrift hebben aangekocht en ingenomen.

"Hoewel er groeiende bewijzen zijn dat aspirine het risico op sommige soorten kanker verlaagt, is het nog veel te vroeg om huidkanker aan het rijtje toe te voegen", stelt Hazel Dunn, hoofd van gezondheidsinformatie aan het Cancer Research UK. Ze waarschuwt bovendien dat mensen die van plan zijn regelmatig pijnstillers in te nemen, best eerst met hun arts praten over de mogelijke gevolgen.