De reden waarom je niet afvalt: je eet meer dan je denkt

doorEllen Provoostop 26/06/2012

We schatten portiegroottes kleiner dan ze werkelijk zijn, waardoor we meer eten en drinken dan we beseffen, zo blijkt uit recent onderzoek.

Voor het onderzoek aan de universiteit van Harvard moesten 294 vrijwilligers inschatten hoeveel vloeistof er in verschillende maten van bekers zat. Alle deelnemers zaten er goed naast, ze schatten dat de bekers 20 tot 40 procent minder vloeistaf bevatten dan werkelijk het geval was. Uit eerder onderzoek bleek al hetzelfde wanneer er snoepjes, popcorn, roomijs en alcohol gebruikt werd.

De wetenschappers zeggen dat ons brein het moeilijk heeft om exact in te schatten hoe groot iets is. Wanneer voeding op een bepaalde manier verpakt wordt, wanneer een glas bijvoorbeeld een brede hals en een smalle bodem heeft, wordt het zelfs nog moeilijker.

Als je zeker wil zijn dat je niet te veel eet, let dan bewust op hoeveel je eet. Bij vlees en vis mag de portie niet groter dan je vuist zijn. Wat drankjes betreft, neem je beter niet meer dan 0,33 liter op. Zo kun je op een makkelijke manier je lichaam bikiniklaar maken zonder echt te moeten diƫten.