De tol van stress: crisis maakt ons... kaal

doorEllen Provoostop 31/05/2012

41 procent van de volwassen Britten verliest zijn lokken of kampt met dunner wordend haar, dat blijkt uit recent onderzoek. Experts vrezen nu dat dit een gevolg van de crisis is, de stress van een dreigend ontslag blijkt niet goed voor ons haar te zijn.

Haarexperte Trisha Buller: "Haarverlies is grotendeels een gevolg van de omgevingsfactoren en de druk waaronder patiënten staan. Het is heel moeilijk om stress nu te beperken. We moeten nu eenmaal werken en door de crisis zijn bazen erg veeleisend geworden. Het huidige economische klimaat zorgt voor heel wat stress. Maar ook een verkoudheid of slaaptekort kan ervoor dat je lokken uitvallen, maar tevens een overmatig gebruik van stijltangen en haarproducten zijn oorzaken van haarverlies. 

Stress
De Britse Joanna Wojick is deels kaal als gevolg van stress, ze heeft een poetsbedrijf. De 28-jarige vertelt: "Twee jaar geleden kampte ik met erg veel stress. Ik had relatieproblemen en ik vond geen werk en zat dus krap bij kas. Normaal ben ik een erg vrolijk, extrovert persoon, maar toen voelde ik erg veel druk en was ik ongelukkig. Ik begon te merken dat mijn haar uitviel, telkens ik mijn hoofd schudde, zag ik de lokken zo naar beneden dwarrelen. Soms had ik hele plukken haar in mijn hand vast, zeker nadat ik het had gewassen, ook mijn kussen lag 's ochtends vol. Uiteindelijk merkte ik kale plakken op, wat echt verschrikkelijk was. Ik ging niet meer uit en zag mijn vrienden niet meer uit schaamte."

Verschrikkelijke pruiken
"Dat stress dit effect kon hebben op je haar, wist ik niet. Het tast echt je zelfvertrouwen aan. De artsen zeggen me dat de kans erg klein is dat mijn lokken opnieuw zal groeien. Ondertussen gaf ik al veel geld uit aan extensions. Door echt mensenhaar dat verweven wordt met mijn echte lokken vallen mijn kale plekken minder op. Ik kan het wassen zoals iedereen en ik maak me ook geen zorgen meer als ik naar buiten ga. Pruiken zijn echt verschrikkelijk, op straat had ik constant het gevoel dat iedereen me aanstaarde. De psychologische tol van haarverlies is ontzettend groot. Ik voelde me zo slecht door die kale plekken", aldus Joanna.

Acht tips voor gezonde lokken
Knipbeurt: Het geheim van lang, dik, gezond haar is sterk haar. Knip darom geslpeten uiteinden af. Wat een bepaald product ook mag beweren, niets herstelt gespleten punten als een knipbeurt. Als je ze niet afknipt, neemt het probleem alleen maar toe en wordt de schade enkel erger.

Wassen: Je moet je haar dagelijks wassen. Dit houdt je hoofdhuid schoon en zorgt voor een gezondere omgeving voor je haar om in te groeien.

Koude spoeling: Als je koud water gebruikt om je lokken te spoelen, dan sluiten de schubben van je haar zich, en houden ze het vocht beter vast, wat zorgt voor glans en een zacht gevoel.

Borstelen: Borstel nooit je haar als het nat is, want dit maakt dat het gaat breken. Gebruik een kam waarbij de tandjes breed uit elkaar staan. Als je te veel last hebt van knopen, gebruik dan een ontwarrend product. Koop regelmatig een nieuwe borstel.

Geen föhn: Het is best om je haar door de lucht te laten drogen. Als je het toch wil droogblazen, breng dan eerst een product aan dat je haar tegen de hitte beschermt.

Zonnebescherming: Iedereen denkt eraan zijn huid in te smeren tegen de zon, maar velen vergeten hun coupe. De zon maakt de buitenste laag van je lokken echter droog, waardoor de glans verdwijnt. Er zijn heel wat haarproducten met een zonnebeschermende factor.

Voeding: Wat je eet, bepaalt grotendeels hoe je lokken er uitzien. Zorg voor voldoende proteïnes met melk, vis, noten en eieren. Ook zijn essentiële vetzuren, die zitten in olijfolie of walnoten, erg deugdzaam.