De verborgen krachten van deze alledaagse geuren

doorNathalie Goossens McCannop 27/04/2014

Een geur is nooit zomaar een geur, omdat ons reukorgaan rechtstreeks in verbinding staat met het emotionele centrum in de hersenen. Zo doet de heerlijke geur van vers gebakken cake je misschien wel aan mama's keuken denken. Maar geuren hebben ook andere positieve bijwerkingen voor zowel geest als lichaam. Van relaxatie tot het verzachten van pijn: deze aroma's hebben bijzondere krachten.

Lavendel voor een goede nachtrust
Om zowel lichamelijk als geestelijk te ontspannen is lavendel een goede keuze. Uit onderzoek bij 42 vrouwelijke universiteitsstudenten blijkt dat lavendel een positieve werking had op slaapproblemen en depressie. Het is dus misschien wel het meest doeltreffend bij studenten, maar proberen kan nooit kwaad.

Pas gemaaid gras maakt gelukkig
Hoewel het op zich natuurlijk een vervelende klus is, maakt de geur van pas gemaaid gras ons wel gelukkiger. Het zou immers een stof vrijmaken in de hersenen waardoor we ons vrolijk en ontspannen voelen. Verder kan het aroma ook mentale aftakeling voorkomen bij het ouder worden. Een reden te meer dus om het niet meer uit te stellen.

Citrusvruchten zorgen voor energie
Last van een dipje? Sla die koffie over en kies voor citrusvruchten. Vooral citroenen en sinaasappels zijn niet alleen goed voor vitamine C, maar maken ons energieker en alerter.

Pepermunt voor concentratie
Naast een heerlijk frisse adem, kan pepermunt ook een positieve invloed hebben op de concentratie. De geur van pepermunt kan volgens een kleine studie gelinkt worden aan een betere cognitieve uithouding, motivatie en algemene prestaties. Sommige wetenschappers suggereren ook dat de geur van mentol in pepermunt erin slaagt het brein voor de gek te houden en doet denken dat het helpt bij een verstopte neus.

Appels verzachten migraine
Een studie uit 2008 bracht de geur van appels in verband met een opmerkelijke verbetering in klachten van hoofdpijn en het zou migraineaanvallen verkorten. Uit andere studies blijkt dan weer dat de geur van groene appels kan helpen bij angstaanvallen en stress.

Olijfolie tegen de honger
We kennen allemaal de voordelen van olijfolie bij gerechten, maar het sleutelingredi├źnt van de mediterrane keuken kan ook voor een voldaan gevoel zorgen enkel en alleen door eraan te ruiken. Uit Duits onderzoek blijkt dat olijfolie, in vergelijking met andere olie en vetten, een meer verzadigd gevoel geeft na de maaltijd. Daarnaast zorgt de geur van olijfolie in combinatie met de voeding ervoor dat mensen minder calorie├źn consumeren. Verder heeft de geur ook een positief effect op het bloedsuikergehalte.