De vier tips die je kop koffie perfect maken

doorEllen Provoostop 30/09/2014

Een dag na de internationale dag van de koffie leren we je hoe de perfecte kop te zetten. De Britse kok Heston Blumenthal, die al bekroond werd met Michelinsterren, deelt zijn stappenplan voor het beste resultaat. Van de temperatuur van het water tot de vorm van de tas, al deze elementen spelen een cruciale rol.

Heston begint met uit te leggen wat een goede kop koffie moet zijn: rijk, smaakvol en een beetje bitter. Als je gestoomde melk wil toevoegen, moet die romig zijn.

Brandgraad
Het branden van koffie is erg belangrijk, want in deze fase ontwikkelt de smaak zich. Tijdens dit proces vinden namelijk duizenden chemische reacties plaats, de bonen gaan van groen naar zwart en geven rijke, complexe en aromatische oliën vrij. Na drie weken beginnen de bonen hun complexe aroma te verliezen, gebruik dus versgeroosterde ingrediënten.

Malen
Van zodra de bonen gemalen zijn, komen de aromamoleculen in de lucht vrij. De truc is dus zo snel mogelijk na het malen de koffie op te gieten. Zorg ervoor dat je meteen erna koffie zet. Ook de grootte van de korrels is van belang. Hoe groter, hoe minder goed het water door de koffie kan lopen. Hierdoor krijg je dus een slapper resultaat. Bij te kleine korrels, heb je net het omgekeerde effect. Het water heeft langer nodig om door te lopen, waardoor het eindresultaat bitter wordt.

Watertemperatuur
Het water moet niet kokend heet zijn, 92 tot 94 graden is ideaal.

Kopje
Je kop moet dik zijn zodat deze de warmte vasthoudt. De beste vorm is een ronde koffiekop met kleine oortjes, deze is optimaal voor het kleine schuimlaagje.

Melk
Als je de melk stoomt, dan moet je opletten dat je deze niet oververhit. Dit kan de suikers en de proteïne verschroeien, wat een bitter resultaat kan geven. Ook mag het schuim niet te luchtig zijn, want dan krijg je uiteindelijk enkel koffie binnen omdat de melk boven blijft drijven.