De zomerblunder die heel wat mensen begaan

doorLynn Formesynop 29/05/2012

Je zonnebril kwijt? Dan ben je alvast niet de enige! Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat verrassend veel mensen elk jaar hun zonnebril breken of verliezen. Ongeveer de helft van alle volwassenen maakt zich hier aan schuldig, terwijl 1 op 4 niet eens de moeite doet om er eentje op zijn neus te zetten.

Nochtans is deze bescherming belangrijk voor de gezondheid van je ogen. "Een zonnebril dragen elke keer je buiten komt in de zomer is de beste manier om aandoeningen als cataract (staar) en maculaire degeneratie (afnemen van de gezichtsscherpte) te voorkomen", stelt optometrist Michael Peter.

Aangezien heel wat onder jullie dringend een nieuw exemplaar moeten kopen, volgen hier alvast wat tips.

1. Je hebt een zonnebril nodig die minstens voor 99 procent beschermt tegen UV-straling. Helaas is er maar weinig te doen aan de goedkope modellen waar gewoon een '100% bescherming'-sticker op gekleefd is. Niet dat je honderden euro's moet uitgeven aan een zonnebril, maar stap misschien toch best een opticien binnen.

2. Gepolariseerde glazen zijn essentieel als je met de wagen rijdt, dagen aan het water spendeert of op plaatsen bent waar de schittering van de zon groot is. Ze blokkeren namelijk horizontale lichtgolven.

3. Hou in het achterhoofd dat zonnebrillen meer horen te doen dan alleen je net- en hoornvlies beschermen. Ze vormen namelijk ook een schild voor de gevoelige huid rond je oogleden, die bovendien extra vatbaar zou zijn voor huidkanker. "Wanneer je brilglazen je ogen verbergen van je wenkbrauw tot de top van je kaakbeen, ben je het beste beschermd", aldus dokter Peters.

4. Ontspiegelde glazen, ten slotte, helpen voorkomen dat licht rond de rand van je bril sijpelt en gereflecteerd wordt in je ogen.