Deense scholieren testen effect van wifi op tuinkers

doorStefan Grommenop 27/05/2013

Zes meisjes hebben van een school in het Deense Hjallerup hebben de finale van een lokale wetenschapswedstrijd gewonnen met hun experiment rond het effect van wifi-straling op tuinkers. Onder meer vanuit de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel, ULB, zou er interesse zijn om het onderzoek over te doen.

De opstelling van het experiment was in feite bijzonder eenvoudig. De meisjes namen 400 tuinkerszaadjes die ze verdeelden over 12 bakjes. Ze plaatsten 6 bakjes in twee kamers op dezelfde temperatuur. Ze gaven alle bakjes evenveel water en zonlicht gedurende 12 dagen. In één van de kamers werd voor wifi-straling gezorgd.

Na twaalf dagen kon je, zo meldt staatsomroep Danmarks Radio (DR), duidelijk het verschil zien tussen de tuinkers die wel en die die niet was blootgesteld aan straling. De tuinkers bakjes die wel bij de wifi-routers stonden, ging dood of muteerde. "Het is ontzettend beangstigend dat de straling zoveel effect heeft en we waren dan ook erg geschokt door de resultaten van dit experiment", zeggen de scholieren.

Gevoelige materie
Vanuit de academische wereld - meer in het bijzonder professor Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm en dr. Marie-Claire Cammaerts-Tricot van de ULB - wordt er geïnteresseerd gereageerd om het onderzoek volgens wetenschappelijke normen te herhalen.

Cammaerts-Tricot weet alvast wat het is om onderzoek te voeren in zulke gevoelige materie als die van 'elektromagnetische straling'. Een artikel dat zij vorig jaar publiceerde over gedesoriënteerde mieren, die blootgesteld werden aan een straling kleiner dan die van de meeste gsm-toestellen (900 Mhz, 2 watt), lokte ook heel wat kritiek uit.

De conclusie mag vooral zijn dat er nog helemaal geen wetenschappelijke consensus is over de gevolgen van elektromagnetische straling, laat staan het effect op mensen. In 2011 kwam het agentschap voor onderzoek naar kanker van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wel tot de algemene conclusie dat het "niet onmogelijk" is dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk is voor de mens.