Depressie is goed voor je

doorRedactieop 15/01/2009

Een depressie is goed voor je, dat beweren althans verschillende experts. Doordat artsen een depressie als een ziekte afschilderen, schamen mensen zich om hun 'droevige' kant. Maar je kan heel wat door leren over jezelf.

Pillen?
Belangrijke historische figuren die heel wat verwezenlijkt hebben als Winston Churchill, Abraham Lincoln, Isaac Newton en Beethoven kampten allemaal met één of andere vorm van depressie. Experts beweren dat het verschillende voordelen heeft. Het maakt je ten eerste sterker, je leert er beter door omgaan met uitdagingen en het kan tot grote verwezenlijkingen leiden. Steeds meer psychiaters trekken in twijfel of deze aandoening het best te behandelen is met pillen, zoals artsen nu zo vaak aanraden. Deze kunnen niet alleen bijwerkingen hebben, ze staan ook de evolutie van je gevoelens in de weg.

Beschermende functie
Amerikaans professor Jerome Wakefield: "Aangezien zoveel mensen met een depressie kampen, moeten er wel een biologische reden, een voordeel achter zitten. " Eerdere studies suggereren dat droevig zijn een beschermende functie heeft. Wakefield gelooft dat een depressie nog een ander nut heeft, het helpt ons te leren uit onze fouten. "Ik denk dat bij intense negatieve gevoelens het de bedoeling is dat we ons normale 'leven' even stoppen. Het zorgt ervoor dat we ons op iets anders moeten focussen, dat we onze fouten uit het verleden niet opnieuw begaan. Het risico op verdriet voorkomt dat we ons bijvoorbeeld té bloot geven in een relatie."

Stress
Brits psychiater Paul Keedwell zegt dat zelfs een zware depressie ons kan redden van de schadelijke effecten van stress op lange termijn. Een depressie doet je nadenken, zodat je niet in een chronische toestand van stress terechtkomt die je uitput of waaraan je uiteindelijk sterft. (ep)